«Талібан» наказав торговцям обезголовити манекени

За повідомленням AFP, таліби наказали власникам магазинів у західному Афганістані відрізати голови манекенам, наполягаючи на тому, що людські постаті порушують закони шаріату.

У соціальних мережах стало популярним відео, на якому чоловіки ріжуть пластмасові голови жіночим фігурам.

Повернувшись до влади у серпні, таліби все частіше застосовували жорстке тлумачення ісламського права (шаріату), обмежуючи свободи, особливо жінок та дівчаток.

«Ми наказали власникам магазинів відрізати голови манекенам, оскільки це суперечить законам шаріату», – сказав Азіз Рахман, голова Міністерства з пропаганди чесноти та профілактики правопорушень у Гераті.

«Якщо вони просто накриють голову або сховають манекен повністю, Аллах не увійде до їхнього магазину чи будинку і не благословить їх», – додав він після того, як деякі продавці одягу у відповідь на вимоги спробували накрити голови манекенів поліетиленовими пакетами або шарфами.

«Талібан» досі не видав указ про національну політику щодо манекенів та статуй.

Відповідно до суворого тлумачення колишніми комбатантами ісламського права, зображення людських постатей заборонені.

Під час свого першого режиму в 1990-х роках таліби викликали загальне обурення, підірвавши дві стародавні статуї Будди.

Після захоплення влада вона заборонила дівчаткам відвідувати середні школи в кількох провінціях, тоді як жінкам переважно забороняли працювати в державному секторі.

Минулого тижня влада Кабула заявила, що жінкам, які хочуть подорожувати на великі відстані, не слід використовувати дорожній транспорт без супроводу близького родича-чоловіка.

Ісламісти активізували рейди на продавців алкоголю, заарештовують наркоманів та заборонили музику.