Ізраїль схвалив будівництво понад 1300 нових будівель на Західному березі

“Ізраїль оголосив про плани будівництва ще 1355 будинків на Західному березі на додаток до раніше оголошеної кількості будівельних проектів”, – повідомляє Deutsche Welle. Цей крок ще більше підсилює побоювання, що він завдасть шкоди життєздатності палестинської держави і тим самим підірве надії на мир у регіоні.

“Нові будинки будуть побудовані в семи населених пунктах”, – йдеться в повідомленні Міністерства житлового будівництва.

Найбільший проект будівництва – 729 будинків – буде здійснений в місті Аріель в північній частині Західного берега.

«Після тривалого періоду застою в будівництві я вітаю цей тендер. Я буду продовжувати підтримувати єврейські поселення в Юдеї і Самарії», – сказав міністр житлового будівництва Зеєв Елькін, використовуючи терміни біблійної епохи.

Близько 475 000 ізраїльських євреїв живуть в поселеннях на Західному березі, на територіях, які палестинці вважають частиною своєї держави. Поселення вважаються незаконними по міжнародному праву.

Прем’єр-міністр Нафталі Беннетт, який раніше очолював групу лобістів поселенців, виступає проти палестинської державності. Він виключив формальні мирні переговори з палестинською владою під час свого терміну.

Кілька місяців тому Франція, Німеччина, Італія, Іспанія і Великобританія закликали Ізраїль припинити подальше будівництво нових поселень на Західному березі.

Ізраїль повинен уникати односторонніх дій проти окупованих територій Західного берега, включаючи руйнування там палестинських будинків. Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. На його думку, ситуація в цьому складному регіоні ніколи не буде повністю стабілізовано, поки стара рана арабо-ізраїльського конфлікту залишається відкритою.

Генеральна Асамблея ООН щорічно приймала чотири резолюції в підтримку Палестини і проти дій Ізраїлю. У цих документах Асамблея закликає всі держави сприяти самовизначенню палестинського народу і близькосхідного мирного процесу, заснованому на рішенні про співіснування двох держав.

США, Ізраїль, Канада і Австралія були серед тих, хто традиційно голосував проти.