Найчисленніша діаспора в Литві – українська

У Литві на початок 2019 року проживає 17 тисяч українців.

Департамент міграції Литовської Республіки опублікував попередні показники міграції за друге півріччя 2018 року. Згідно з даними, найбільша іноземна громада в Литві – українці.

В цілому на початку 2019 року в Литві проживало 58 тисяч громадян, які приїхали з інших країн. Українців в цій країні Балтії проживає 17 тисяч. За рік кількість українських громадян в Литві збільшилася на 42 відсотки. Цікаво, що громадяни України, Росії та Білорусі разом складають 84 відсотки всіх іноземців, які живуть в Литві.

Як і в багатьох європейських країнах, в Литві постійно скорочується чисельність населення. Протягом 2018 року загальна кількість жителів країни зменшилася на 0,5 відсотка. На цьому тлі кількість іноземців, які проживають в країні, збільшилася на 18 відсотків. Іноземні громадяни тепер складають 2 відсотки всіх жителів.

Для Литви та інших країн Балтії, населення яких становить кілька мільйонів чоловік, зменшення чисельності населення негативно впливає на зростання економіки, погіршує ситуацію на ринку праці, брак кваліфікованих фахівців. Трудові мігранти, які приїжджають з України та інших країн, допомагають утримувати ситуацію від прояву кризових явищ.

Посвідку на тимчасове проживання мають 57 відсотків усіх громадян, які приїхали з інших країн. У минулому році цей показник становив 50 відсотків. На 16 відсотків збільшилася за рік кількість запитів від іноземців, щоб отримати дозвіл на тимчасове проживання в Литві.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Естонії в 2018 році було зареєстровано 15 524 українців. Більшість з них працевлаштувалися в будівельному секторі.