Чехія йде на безпрецедентні кроки, щоб залучити більше українських працівників

Чеський парламент прийняв у першому читанні кардинальні зміни в Закон про перебування іноземців.

Стрімкий економічний розвиток Чехії з одного боку має багато позитивних аспектів, наприклад те, що на сьогодні країна є лідером в Європейському союзі за найнижчим показником безробіття, постійно зростає число вакантних робочих місць.

Ці та інші фактори змушують чеський уряд кардинально міняти політику по відношенню до трудових мігрантів з країн, які не входять в ЄС, в тому числі з України.

Так важливі зміни в імміграційне законодавство було прийнято парламентом Чехії в першому читанні. Однією з пропозицій, які можуть суттєво вплинути на приплив нових працівників на чеські підприємства, є те, що дозвіл на роботу повинні оброблятись лише на території Чехії. Таким чином, парламентарії хочуть звести до мінімуму вплив недобросовісних посередників, пов’язаних з криміналітетом.

На думку екс-міністра внутрішніх справ Мілана Хованеца «робочі дозволи будуть оброблятися тільки в Чеській Республіці, куди трудові мігранти прибудуть як звичайні туристи. Це дозволить чеським компаніям залучати більше працівників з України».

экс-министр внутрених дел Милан Хованец

Також у новому законопроекті передбачено норми, які зобов’язують всіх трудових мігрантів проходити інтеграційні курси, щоб вони могли швидше адаптуватися до життя у новій для себе країні. На курсах будуть вивчатися цивільні права та обов’язки, місцеві традиції, європейські цінності.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що кожен десятий практикуючий стоматолог в Чехії – виходець з України.

Джерело: www.eurabota.ua

12.10.2018