Український журналіст засуджений сепаратистами. Київ закликає світову громадськість відреагувати

Міністерство закордонних справ України звернулося до міжнародного співтовариства із закликом відреагувати на осуд українського журналіста Станіслава Асєєва судом Донецької Народної Республіки. Він повинен провести 15 років в колонії за звинуваченням у шпигунстві.
«Ми вимагаємо від Російської Федерації негайного звільнення Асєєва і всіх інших незаконно затриманих громадян України. Ми закликаємо міжнародне співтовариство засудити незаконне ув’язнення українського журналіста і посилити тиск на Російську Федерацію з метою беззастережного звільнення всіх українських громадян, які перебувають в заручниках в Росії і на тимчасово окупованій території України»,- йдеться у зверненні, опублікованому на веб-сайті міністерства.
Згідно з інформацією, наданою владою сепаратистської республіки за підтримки Росії, Станіслав Асєєв був засуджений за шпигунство, публічні заклики до екстремізму і до дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності самопроголошених сепаратистських республік.
«Цей незаконний арешт і псевдо-вердикт показують, що окупаційний режим вважає незалежну журналістику однією з головних загроз», – сказали в міністерстві.
Автори звернення також підкреслили, що незаконне позбавлення волі є злочином і що всі особи, причетні до затримання журналіста, будуть переслідуватися відповідно до Кримінального кодексу України в майбутньому.
Коли навесні 2014 року проросійські повстанці проголосили на Донбасі дві народні республіки – Донецьку та Луганську – і в регіоні почалися бойові дії, Асєєв , 25-річний студент-релігієзнавець, почав писати репортажі з Донецька для українських ЗМІ. Його тексти, що описують місто, вкинуте в війну, опублікували, серед інших, Радіо Свобода, Українська правда і Український тиждень.
В кінці травня 2017 року Асєєв зник. Через два тижні з’ясувалося, що його заарештували сепаратисти. З тих пір журналістові не дозволялося відправляти будь-які листи або телефонувати. Були навіть сумніви, чи живий він.
Інформація про стан Асєєва в останній раз повідомлялася в грудні 2017 року українськими військовополоненими, які перебували з ним у в’язниці, але вже були звільнені. Згідно з їхніми заявами, журналіст неодноразово піддавався тортурам з боку сепаратистів, в тому числі ураження струмом.
Міжнародні організації, зокрема «Репортери без кордонів», звернулися до сепаратистам з проханням пояснити долю зниклого журналіста.
Зазначимо, що згідно з інформацією, наданою в вересні Службою безпеки України, підтримувані Москвою сепаратисти, утримують, щонайменше, 227 українських військовополонених на окупованій ними території Донбасу. Точна кількість полонених невідома. Сепаратисти не надають повний список.