Робота електриком в Польщі

Вступ Польщі до Європейського Союзу стимулює розвиток економіки, але модернізація промисловості стримується нестачею робочої сили. У зв’язку з цим у Польській Республіці відкривається безліч вакансій для іноземців у тому числі і українців. Робота в Польщі електриком доступна для всіх, хто має відповідну фахову освіту та досвід.

работа в Польше электриком

На початку кар’єри фахівці без досвіду влаштовуються помічниками електромонтажника або електрика, підвищують кваліфікацію, отримують допуски до робіт підвищеної складності, підтверджують навички сертифікатами європейського зразка. І через деякий час оплата їх праці стає порівнянної з заробітною платою професіоналів.

Зі статті ви дізнаєтеся, як знайти роботу електриком в Польщі, які документи необхідно надати, які дозволи потрібні для легального працевлаштування, в яких містах працювати вигідніше всього, скільки отримують електрики за годину роботи.

Які вимоги пред’являють до кандидатів

Робота в Польщі електриком доступна для українців, але вимагає спеціальних знань, навичок та фізичної витривалості. Кандидат повинен відповідати ряду вимог:

  1. Вік від 21 до 50 років.
  2. Відмінна фізична форма. Здатність до тривалої роботи на відкритому повітрі.
  3. Диплом електрика міжнародного зразка (простіше закінчити курси і отримати новий, чим підтвердити диплом старого зразка).
  4. Допуски та спеціальні дозволи для проведення робіт різного рівня складності.
  5. Вміння читати схеми проводки і технічні креслення.

У ЄС немає кваліфікаційних розрядів. Діють стандарти SEP. Без сертифіката SEP можна працювати, але не варто розраховувати на високу зарплату. Отримують сертифікати в спеціалізованих навчальних центрах. Приїхати на навчання можна без візи з біометричною закордонного паспорту. Сертифікати поділяються на класи в залежності від електричної напруги, з яким доведеться працювати. Навчання платне, але в підсумку працівник має підтверджує кваліфікацію документ європейського рівня, який дозволяє працевлаштовуватися в будь-якій країні ЄС. Отримати допуски і навички роботи з технічною документацією можна і в спеціалізованих агентствах.

  1. У деяких випадках роботодавець цікавиться досвідом обслуговування лебідки.

У кожній фірмі своя специфіка і вимоги. Перш ніж укласти трудовий договір уточнюйте деталі.

Умови праці та особливості роботи електриком

Офіційно влаштуватися електриком в Польщі без підтвердженого диплома про кваліфікації старого зразка або диплома європейського зразка складно.

Оформив робочу візу професіоналам пропонують легальне працевлаштування зі страховкою, не рідкість, з оплатою житла (кімнати з проживанням на 2-4 чоловік) в гуртожитку або хостелі і проїзду. Харчування рідко входить у контракт. Продукти кожен купує самостійно.

Молоді фахівці без досвіду отримують 13 злотих в годину брутто. Середня оплата тих, хто має стаж 20 злотих. У більшості випадків шість днів в тиждень робітники, але є пропозиції і з пятидневкой. Зміна рідко тривати менше 10 годин іноді і більше. Переробка, робота у святкові дні та нічні години оплачується за підвищеним тарифом.

Які дозвільні документи потрібні

Крім дипломів про профільну освіту, сертифікатів SEP та підтверджують стаж роботи документів, кандидату на посаду електрика в Польщі (praca elektrykiem), будуть потрібні:
  1. Біометричний закордонний паспорт.
  2. Довідка про проходження медкомісії.
  3. Запрошення від роботодавця або підписаний трудовий контракт, який служить підставою для оформлення робочої візи на півроку або рік.
  4. Відкрита робоча віза.
  5. Після прибуття до місця роботи візу реєструють в Управлінні у справах іноземців і подають заяву на надання права тимчасового проживання.

На якому рівні необхідно володіти польською мовою?

Знання польської мови незаперечна перевага. Це дозволяє:

  • шукати роботу електриком в Польщі без посередників, введіть в пошукову рядок браузера запити «praca elektryk» або «praca elektomonter» і спробуйте зв’язатися з роботодавцем безпосередньо;
  • розбиратися в технічній документації і читати схеми проводки електричних ліній;
  • спілкуватися з колегами і клієнтами.

Без знання мови можна знайти роботу, але ви будите отримувати набагато менше.

В яких містах вигідніше працювати?

Електрики потрібні скрізь, але у великих містах Варшаві, Гданську, Катовіце, Кракові, Вроцлаві більше шансів знайти високооплачувані вакансії.

Тут розташовані заводи, складальні цехи, яким складно працювати без справних електричних мереж.

Потрібні монтери для обслуговування медичних установ, торгових центрів, складів, житлових будівель.

В індустріальних центрах більше вакансій і оплата праці на 20-30% вище.

Корисні поради

Хочете влаштуватися електриком в Польщі, прислухайтеся до порад, які працюють за кордоном колег.
  1. Вивчайте польську мову задовго до запланованої поїздки на заробітки.
  2. Скористайтеся безвизом і в період підготовки дозволів для відкриття робочої візи (1-2 місяці) пройдіть оплачувані курси SEP в Польщі за фахом – монтаж електромереж, обслуговування електрообладнання і отримаєте сертифікат професійної придатності європейського зразка.
  3. Уважно ознайомтеся з умовами працевлаштування і соціальним пакетом (страховка, проживання, транспортні витрати) на етапі підписання трудового контракту. Зверніть увагу, у контракті вказана заробітна плата брутто, до вирахування податків.

Відгуки про роботу електриком

Наскільки вигідна робота в Польщі електриком, допоможуть зрозуміти відгуки працівників.

Іван Миронюк, Миргород

Працюю в розташованої в Катовіце фірмі. Монтую кабельну проводку. Можу відкласти 850-950 доларів кожен місяць. Житло в гуртожитку фірми безкоштовне. Українці, прийняті на роботу мають дипломи польською або українською мовою, тих, хто у віці прийняли на роботу з виданими в колишньому СРСР дипломами. У них великий досвід електромонтажних робіт, відмінно справляються. Польський бригадир ними задоволений.

Петро Гончарук, Київ

Працюю електрослюсарем в Польщі на кордоні з Німеччиною у місті Щецин. Обслуговую конвеєрні лінії. Добре, що не доводиться працювати на відкритій місцевості у вітряну і дощову погоду. Заробіток 800-850 доларів в місяць, було б більше, але не зміг відмовитися від пристрасті до тютюну, а пачка звичайних сигарет 15 злотих. 300 злотих витрачаю на оренду житла.

Микола Мірошниченко, Полтава

Маю український диплом електрика, і сертифікат SEP. Вдалося влаштуватися електриком в польський концерн «Pesa» з виробництва трамваїв, локомотивів і вагонів електропоїздів у місті Бидгощ. Вдається відкласти 900 доларів на місяць, але часто доводиться працювати по 10 годин в день. Могло б бути і більше, але не хочу жити в гуртожитку. Віддаю перевагу знімати окрему кімнату за 400 злотих у знайомих. Витрати на транспорт, невеликі квартира розташована недалеко від заводу.

Підіб’ємо підсумки

Кваліфіковані електрики з України легко знайдуть роботу в Польщі. Знання польської мови, наявність сертифіката SEP, допуски до робіт підвищеної складності, вміння читати технічну документацію, креслення і схеми підвищує шанси претендента зайняти вакансії з високою оплатою.

Новачкам запропонують роботу помічниками електриків або електромонтерів. Їх заробітна плата збільшується у міру набуття досвіду. Вільні вакансії в країнах ЄС легко знайти на сайті eurabota.