Працевлаштування українців в Латвії

Працевлаштування в Латвії вигідно для українців, націлених на отримання громадянства в ЄС. Незважаючи на те, що заробітна плата в цій країні дуже висока в порівнянні з індустріально розвиненими європейськими державами мігрантів приваблює стабільна політична й економічна ситуація.

Велика кількість (до 25%) розуміють російську мову жителів сприяє швидкій адаптації іноземців у нових умовах. Матеріали у статті допоможуть зрозуміти, як влаштуватися на роботу в Латвії.

Устроиться на работу фото

Особливості працевлаштування в Латвії

Латвія член ЄС з 2004 року. Жителі країни активно користуються громадянством Єврозони і влаштовуються на роботу в країнах з більшою оплатою праці. Відтік робочих рук гальмує розвиток більшості сфер латвійської економіки. Уряд країни зацікавлене в залученні трудових ресурсів з інших держав. Є робота в Латвії для професіоналів (далекобійники, будівельники, фармацевти, IT-фахівці) і людей без кваліфікації (вантажники, няні, доглядальниці, помічники кухаря тощо).

Етапи легального працевлаштування

Правила працевлаштування в Латвії відповідають прийнятим стандартам ЄС. Для отримання роботи необхідно:

  1. Знайти відповідні кваліфікації вільні вакансії.

Іноземець може претендувати на розміщені у вільному доступі в Державному Агентстві Зайнятості (ГАЗ) на вакансії, для яких протягом тридцяти днів не вдалося знайти кандидатів серед литовців або громадян ЄС.

  1. Зв’язатися з роботодавцем та обговорити умови співпраці.
  2. Якщо сторони дійшли згоди кандидат передає роботодавцю особисті дані. Роботодавець складає заяву від імені кандидата і оформляє для нього дозвіл на роботу, в Латвії в Управлінні у справах іноземців (УСГМ). Термін розгляду документів 30 днів.

Отримане дозвіл обов’язково реєструють у місцевому відділенні УСГМ при МВС Латвії. Без реєстрації документ не дійсний.

  1. Після отримання Дозволу на роботу готують пакет документів для відкриття Робочої візи в Латвію (детальний опис процедури дивіться нижче).
  2. Робоча віза бути підставою для отримання Посвідки на проживання (ВНЖ в Латвії) на один рік з правом професійної зайнятості.

Протягом першого року після приїзду в країну іноземець не має права змінювати роботодавця, але може змінити посаду. У цьому випадку необхідно повідомити (УСГМ) про зміну протягом трьох днів. Після закінчення терміну дії Дозволу його замінюють новим на аналогічний період. Для переоформлення достатньо написати заяву. Якщо іноземний працівник втрачає роботу дозвіл Вид на проживання (ВНЖ) анулюються. Протягом 30 днів доведеться покинути країну. Для деяких категорій не потрібен дозвіл на роботу.

Наприклад:
  • представникам творчих професій;
  • власникам Блакитної картки ЄС;
  • акредитованим у ВУЗах Латвії викладачам;
  • технічним працівникам виставок, спортивних та інших масових заходів;
  • консультантам, які прибули в Латвії в рамках договорів про міжнародне співробітництво;
  • власникам бізнесу (при дотриманні певних умов).

Шукати роботу можна самостійно і з допомогою фірм посередників. У цьому випадку необхідно нотаріально завірити доручення повноважень щодо пошуку вакансій представнику рекрутингової компанії. Вартість послуги коливається в межах 50-100 євро.

Наскільки важливо знання мови

Без знання латвійської мови складно отримати роботу з гідною оплатою. Іноземцям запропонують виконувати складні операції, для яких не потрібна кваліфікація. Є шанс працевлаштування іноземців в Латвії в компанії орієнтовані на надання послуг російськомовному населенню.

Оформлення робочої візи і посвідки на проживання

Для легального працевлаштування в Латвії на строк понад 90 днів необхідно відкрити довгострокову візу категорії D і отримати Посвідку на проживання з правом займатися професійною діяльністю. В Посольство або Консульство Латвії в Україні особисто подають пакет документів.

Необхідно надати:
  • Анкету для отримання візи;
  • Закордонний паспорт (з терміном дії на три місяці строку робочої візи, обов’язково повинні бути дві чисті сторінки);
  • Три фото 4,5 х 3,5 см;
  • Копію дозволу на роботу;
  • Копію трудового контракту;
  • Довідку про відсутність судимості;
  • Чек про сплату консульського збору (62 євро);
  • Поліс медичного страхування з покриттям не менше 43 тис. євро;
  • Підтвердження оренди житла, бронювання готельного номера або права власності на житло в Латвії.

Співробітники посольства можуть запитати додаткові відомості, наприклад документи про освіту або кваліфікацію. Непогашені борги можуть стати перешкодою для отримання робочої візи. Всі претенденти здають біометричні дані (відбитки пальців). Термін розгляду справ від 5 до 30 днів.

При першому отриманні, Робочу візу і ВНП в Латвії через працевлаштування видають на один рік з правом щорічного продовження протягом п’яти років. Якщо продовження проводитися на підставі продовження контракту, прохання про продовження подає роботодавець. Послуга безкоштовна.

Оформлення іноземця по прибуттю на місце роботи

Після прибуття до місця роботи іноземець повинен протягом трьох днів зареєструватися в місцевому відділенні Управління міграції і стати на облік у відділі Державних доходів (податкова служба). Протягом семи днів необхідно пред’явити видану латвійським медичним закладом довідку про стан здоров’я, окремим пунктом відзначають відсутність у кандидата відкритої форми туберкульозу.

Що потрібно знати про трудовому контракті?

У Латвії прийом на роботу найманого працівника неможливий без підписання трудового контракту.

Трудовой контракт фото

В договорі зазначають:

  • дату початку і закінчення трудових відносин;
  • особисті дані працівника та роботодавця;
  • місце працевлаштування;
  • посаду;
  • графік роботи;
  • рівень зайнятості (повний робочий день або часткова зайнятість);
  • заробітну плату брутто (увага розмір зазначеної в контракті зарплати в Латвії не може бути менше прийнятої по країні середньої оплати праці за даною спеціальністю);
  • права та обов’язки працівника.

Контракт підписуватися обома сторонами після докладного обговорення умов співпраці.

Переваги і перспективи легального працевлаштування в Латвії

Офіційне працевлаштування в Латвії дозволяє працювати в європейській країні, відвідувати без віз держави Євросоюзу і перебувати в них 90 днів на півроку. Робоча віза є підставою для отримання ВНЖ. Через п’ять років проживання можна оформити право на постійне проживання. П’ять років перебування в статусі ПМЖ в Латвії дають можливість отримати Громадянство Латвії та ЄС.

Володарі виду на проживання користуються державними пільгами, оформляють візи в США і деякі інші країни за спрощеною схемою. Податок на дохід у Латвії менше ніж в країнах західної Європи. У побутовому спілкуванні українці та жителі СНД не відчувають труднощів. Багато литовців чудово розмовляють російською мовою.

Підіб’ємо підсумки

Працевлаштування в Латвії доступно для українців, охочих працювати в політично стабільній країні, легко інтегруватися в європейське суспільство, налагодити ділові зв’язки, вдосконалювати навички, освоїти мову і з часом отримати роботу з високою оплатою.

Громадяни Латвії автоматично отримують громадянство в ЄС і можуть працювати і реєструвати бізнес в будь-якій Європейській країні.