Крижаний щит Гренландії незворотньо тане

Крижаний щит Гренландії незворотньо тане, і вчені побоюються, що він продовжить скорочуватися, навіть якщо глобальне потепління припиниться сьогодні, повідомляє БТА.

«Льодовики в Гренландії досягли точки неповернення, і снігопад не може компенсувати лід, що тане», – написали автори дослідження з Університету Огайо в журналі Nature Communications.

Якщо в 80-х і 90-х роках минулого століття з крижаного покриву щорічно тануло близько 450 гігатонн льоду, які компенсувалися снігопадом, то з початку цього століття втрати сягнули 500 гігатонн льоду. Це показує аналіз даних за 40 років.

Однак інші експерти вважають, що рано говорити про точку неповернення.

«Ми не знаємо, як збільшиться концентрація парникових газів», – сказала Рут Мортрам, кліматолог з Датського інституту метеорології.

«Результати, опубліковані в Nature, показують, що навіть якщо парникові гази стабілізуються на поточному рівні, крижаний покрив буде продовжувати танути, але до тих пір, поки він знову не досягне рівноваги з кліматом», – додала вона.

Згідно з іншим дослідженням експертів з Університету Лінкольна в Великобританії, танення льоду в Гренландії може сприяти підвищенню рівня моря на 10-12 см до 2100 року.