ЦРУ і Німеччина впродовж десятиліть використовували швейцарську компанію для шпигунства в ряді країн

Швейцарія перевіряє інформацію в ЗМІ про те, що Центральне розвідувальне управління США (ЦРУ) і німецька розвідка використовували технологію швейцарської компанії для розшифровки секретної інформації з інших країн.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на міністерство оборони Швейцарії.

Crypto AG продала обладнання для кодування в Іран, країни Латинської Америки, Індії, Пакистан і десятки інших країн. Технологія була модифікована, щоб дозволити ЦРУ і німецькій зовнішній розвідки (BND) зламувати коди, повідомляє газета Washington Post, а також німецькі і швейцарські ZDF і SRF.

ЗМІ посилаються на секретну інформацію ЦРУ. Частково це відноситься до 1992 року, коли один із співробітників компанії був заарештований і затриманий в Ірані на 9 місяців за підозрою в шпигунстві.

Потім, згідно з інформацією в німецькому журналі Focus, компанія описала цю інформацію, як секретний актив західних спецслужб, «теорію неймовірної змови», яка була докладно описана в книзі 1994 року на цю тему.

Після отримання нової інформації про компанії в кінці минулого року, уряд Швейцарії призначив колишнього суддю Верховного суду для розслідування діяльності Crypto AG і фактів, згідно із заявою міністерства оборони.

Додається, що обговорювані події відносяться до 1945 року, їх важко реконструювати і інтерпретувати в сучасних умовах.

Суддя доповість в кінці червня.

Принаймні чотири країни – Ізраїль, Швеція, Великобританія і нейтральна Швейцарія – були інформовані про операції, відомі як операція Рубікон.

Компанія була ліквідована в 2018 році. Наступником є ​​Crypto International, що належить шведу Андреасу Лінде. Crypto International заявила, що у них відсутні контакти з ЦРУ або німецькими службами.

The Washington Post також посилається на іншу компанію, CyOne Security, яка також заперечує свою причетність.

Crypto AG заробила мільйони доларів на продажу обладнання більш ніж в 120 країнах. Але жодному з клієнтів не було відомо, що Crypto AG перебувала під контролем ЦРУ під час вельми спірного партнерства з німецькою владою.