Бізнес в Ізраїлі

Ізраїль має потужну економіку, з високим рівнем розвитку сучасних технологій та медичної галузі. Грамотна політика держави в бюджетно-податковій сфері та стабільність банківського сектора дозволяють країні підтримувати сприятливий інвестиційний клімат протягом останніх десятиліть.

Відкрити бізнес в Ізраїлі прагнуть підприємці з різних країн, у тому числі й України. У країні широко представлена ??російськомовна діаспора, що істотно допомагає налагоджувати ділові зв’язки.biznes-v-izrayili

Уряд Ізраїлю використовує всі доступні способи для розвитку підприємництва на міжнародному рівні. Зокрема, підписані угоди про зону вільної торгівлі з ключовими державами Європейського Союзу, країнами Латинської й Центральної Америки, в тому числі США. Крім того, з більш ніж 40 країнами укладені договори про уникнення подвійного оподаткування.

Країна бере активну участь в промисловому і технологічному співробітництві між державами. Все це підвищує рівень конкурентоспроможності та залучає додаткові інвестиції. У цій статті ми відповімо на питання як відкрити та вести бізнес в Ізраїлі іноземцю в 2017 році.

ЗМІСТ

  1. Як відкрити бізнес в Ізраїлі
  2. Переваги бізнесу в Ізраїлі
  3. Реєстрація компанії в Ізраїлі
  4. Форми власності для бізнесу в Ізраїлі
  5. Податки в Ізраїлі в 2017 році
  6. Напрямки для бізнесу в Ізраїлі
  7. Бізнес-віза в Ізраїль

Як відкрити бізнес в Ізраїлі

Перш ніж перейти до практичного керівництва по реєстрації бізнесу в Ізраїлі, хотілося б відзначити кілька особливостей ділового життя цієї країни.

В цілому ізраїльські підприємці дотримуються досить демократичної поведінки в бізнес-культурі. Під час офіційних зустрічей і підписання контрактів переважає дружня і спокійна атмосфера. Цінується відкритість і чесність людини.

До переговорів бажано зібрати інформацію про компанію партнера і під час бесіди ненав’язливо поділитися своїми знаннями. Ізраїльські бізнесмени дуже амбітні та мотивовані люди, тому згадки про їхню діяльність допоможуть показати серйозний підхід до справи та зміцнить довіру.

Суворого дрес-коду в Ізраїлі не дотримуються. Однак іноземним підприємцям, які тільки починають освоюватися в країні, мінімальні вимоги ділового стилю потрібно дотримувати. Багато ізраїльтян дуже релігійні люди, зокрема, що стосується вживання кошерної їжі. Тому при виборі ресторану або вечері в домашніх умовах потрібно враховувати цей момент.

За даними безлічі авторитетних рейтингових агентств Ізраїль займає провідну позицію в світі по прибутковості інвестицій та інноваційного потенціалу. Тож не дивно, що найбільші транснаціональні компанії, такі як Microsoft, Google, Apple, Facebook, Philips відкривають в цій країні свої представництва і нарощують фінансові вкладення. І цьому є пояснення.

Переваги бізнесу в Ізраїлі

Переваги
  1. Конкурентоспроможність та інноваційний потенціал.
  2. Високоосвічена і кваліфікована робоча сила, тому, що університети Ізраїлю надають якісні знання.
  3. Використання сучасних технологій і наукових досягнень.
  4. Гнучкість економіки та державна підтримка.
  5. Багатонаціональність і багатство культури.

В Ізраїлі іноземцю можна зареєструвати як закордонну фірму, у вигляді філії, дочірньої компанії або представництва, так і відкрити новий бізнес. Для цього знадобиться скористатися послугами місцевих професійних юридичних контор, провести консультації з ізраїльськими адвокатами й бухгалтерами.

Процедура та вартість реєстрації компанії в Ізраїлі

  1. Реєстрація основних документів компанії, завірених ізраїльським адвокатом в Міністерстві Юстиції Ізраїлю.
    • форма 1 (заявка на реєстрацію фірми);
    • меморандум асоціації (вказуються цілі й відповідальність акціонерів);
    • статут, з підписами власників фірми, перевірених на справжність адвокатом.

Статут повинен складатися на івриті, інша документація може бути англійською або арабською мовою. Вартість реєстрації компанії в Ізраїлі в 2017 році становить 2654 шекелі (660 євро). Послуги адвоката в середньому обійдуться в 450-500 євро. Після реєстрації компанії присвоять ідентифікаційний код і видадуть свідоцтво.

  1. Реєстрація в Департаментах податку на прибуток і ПДВ при Міністерстві фінансів Ізраїлю. Це дві окремі процедури. Необхідно надати копії всіх реєстраційних документів фірми та паспортів власників. Процедура безкоштовна, але може затягнутися більш ніж на місяць.
  2. Реєстрація в Національному інституті страхування. Оформлення соціального пакета на найманих працівників, включаючи допомогу з безробіття, медичну страховку та пенсійне забезпечення. Займає близько 7 днів.

В результаті процедура реєстрації бізнесу в Ізраїлі може зайняти від одного до трьох місяців.

Форми власності для бізнесу в Ізраїлі

Відкрити бізнес в Ізраїлі можна в наступних формах:
  1. Іноземна компанія. Відкриття філії або відділення закордонної фірми в Ізраїлі.
  2. Самозайнята особа. Аналог українського приватного підприємця (ПП).
  3. Партнерство. Являє собою укладення угоди між декількома особами для спільного ведення бізнесу.
  4. Кооператив. Ця форма в основному використовується для підприємств транспортної та сільськогосподарської галузі.
  5. Компанія. Найбільш поширена форма власності в Ізраїлі.
    • Закрите акціонерне товариство. В основному вибирають обмежену відповідальність акціонерів. Зареєструвати можна на одне або кілька осіб. Вимоги до мінімального статутного капіталу відсутні. Дуже часто ця сума становить 100 шекелів.
    • Відкрите акціонерне товариство. Використовується для великих компаній, акції яких вільно торгуються на фондових біржах.

Ще однією формою власності для підприємства в Ізраїлі є некомерційна організація. Сюди входять бюджетні установи, благодійні фонди та інші неприбуткові організації. Для ведення бізнесу ця форма не підійде.

Податки в Ізраїлі в 2017 році

Практично всі компанії Ізраїлю щорічно проходять аудиторську перевірку. В результаті складається податковий звіт, який подається в спеціальні служби протягом 5 місяців після закінчення календарного року.

Ставки основних податків в Ізраїлі в 2017 році

Ставки
  • Корпоративний податок – 25%
  • Податок на дивіденди – від 25 до 32%
  • ПДВ – 17%, знижена ставка – 8,5%
  • Прибутковий податок – прогресивна ставка від 10 до 50%
  • Фонди соціального страхування – від 3,5 до 17,5%

З метою оптимізації оподаткування, швидше за все, доведеться найняти досвідченого бухгалтера з місцевих фахівців. Крім того, урядом Ізраїлю розроблені спеціальні програми з надання податкових пільг і грантів для іноземних інвесторів. Особливо в галузях промисловості, туризму та наукової сфери. Іноді сума покриття витрат досягає 50%.

Напрямки для бізнесу в Ізраїлі

Найбільш поширеним видом бізнесу в Ізраїлі для іноземців є мале підприємництво. Наплив мігрантів з країн колишнього СРСР на початку 90-х років минулого століття змусив ізраїльський уряд шукати додаткові способи стимулювання малого бізнесу. Основною метою було забезпечення людей робочими місцями. В результаті сьогодні в Ізраїлі функціонують спеціальні центри розвитку малого бізнесу, де іммігрантам можна отримати консультації та пройти спеціальні курси. Ось посилання на офіційне агентство MATI.

Серед перспективних напрямків для бізнесу в Ізраїлі виділяються медична галузь, туризм і область інформаційних технологій. В принципі структура ізраїльського ринку досить різноманітна, в залежності від попиту в тому чи іншому регіоні, можна організувати свою справу в сфері послуг. Починаючи від ремонту сантехніки й закінчуючи юридичними консультаціями.

Як відомо Ізраїль активно підтримує інновації та наукові розробки. Тому талановитим підприємцям з цікавими ідеями дорога відкрита. До того ж у 2015 році було заявлено про початок видачі інноваційних віз іноземцям для створення стартапів на ізраїльській території. Зрештою, можна купити готовий бізнес в Ізраїлі та не морочитися над відкриттям чогось нового.

Бізнес-віза в Ізраїль

Найцікавіше, що в Ізраїлі немає такого поняття, як бізнес-віза. Сьогодні громадяни України можуть відвідувати країну терміном до 90 днів протягом не більше 6 місяців без віз. Цього часу цілком достатньо для реєстрації компанії та вирішення організаційних питань. Однак як спосіб імміграції в Ізраїль такий варіант не підійде.

Інвестування в ізраїльську економіку не дозволить отримати вид на проживання. Залишається вести бізнес в Ізраїлі віддалено, проживаючи в своїй країні. У цьому випадку буде потрібна допомога ізраїльських бізнес-партнерів. Як варіант, можна скористатися іншим способом переїзду в Ізраїль для отримання офіційного статусу. Читайте статтю громадянство Ізраїлю.