Як переїхати до Ізраїлю на ПМП

Це – одне з тих місць, в які найбільш охоче переїжджають мешканці колишнього СРСР. Якість життя порівняно висока, багато чинних соціальних гарантій і пільг, пов’язаних з роботою і проживанням. Щоб приїхати туди громадянам України навіть не потрібна віза, але це не настільки легко, як часом здається на перший погляд. Як же правильно організувати переїзд людям в Ізраїль на ПМП з України?

як переїхати в Ізраїль на ПМП

Зміст

  1. Офіційний дозвіл
  2. Репатріація
  3. Оформлення запиту
  4. Документи для еміграції

Офіційний дозвіл

Аж ніяк не всі охочі отримують офіційний дозвіл від влади на життя в цій державі. Є кілька категорій людей, які за законодавством, можуть розраховувати на вид на проживання в Ізраїлі досить швидко.

До цієї категорій можна віднести:
  • євреїв і людей, які мають євреїв у своєму роді;
  • тих, хто хоче працювати на цій території;
  • тих, у кого укладено шлюб з людиною з цієї країни;
  • представників старшого покоління, які мають дітей, тих хто перманентно проживає на цій території.

Для першої категорії людей навіть було підписано закон, який обумовлює таке явище, як репатріація, а також те, яких саме людей можна зарахувати до єврейського роду. Він увійшов в силу після Другої світової війни та застосовується по сьогоднішній день.

Для охочих працювати на благо держави теж передбачено право на постійне проживання, але перед тим, як звертатися за ним, необхідно отримати робочу візу. Щоб віза була відкрита, необхідна санкція, за якою потрібно звертатися в Міністерство Внутрішніх Справ, де планується жити. Вона дає право перебувати та працювати протягом 365 днів на Священній Землі. Тим не менш, при необхідності її можна подовжити, причому продовжити її можна і на невизначений час – якщо підтвердити трудові відносини підписаним договором. В даному випадку роботодавець виступає як гарант. Робота – це один найбільш поширених методів, як переїхати до Ізраїлю.

Крім цього, можна іммігрувати в Ізраїль, вийшовши заміж за громадянина цієї держави або одружившись з її громадянином. Спосіб теж дуже поширений, хоча з його допомогою можна отримати можливість проживання протягом лише одного календарного року, але його можна продовжити по його завершенні. Сам шлюб може бути оформленний на території будь-якої держави, це не обов’язково повинна бути батьківщина чоловіка-єврея.

Люди похилого віку, які вийшли на пенсію, теж можуть переїхати в цю країну. Досить мати повнолітню дитину, яка там знаходиться на законних підставах, або бути в шлюбі з громадянином або громадянкою цієї держави. Спочатку люди з цієї категорії можуть розраховувати на візу В1. Потім вони можуть стати володарями тимчасового посвідчення. І лише потім – подати заяву про видачу права на постійне місце проживання. Заява повинна мати прикладені папери, що підтверджують факт спорідненості, закордонний паспорт, а також довідку про відсутність судимостей на території рідної держави.

Репатріація

Кожна людина, у якої є єврейське коріння, може переїхати на ПМП до Ізраїлю. Однак спершу потрібно довести свою причетність до єврейської нації.

Зробити це досить нескладно, вимоги прості:
  • необхідно мати матір з єврейським походженням;
  • необхідно сповідувати юдаїзм.

Крім того, якщо матір не є чистокровною єврейкою, досить того, щоб мати батька-єврея або бути внуком людини цієї національності. Під закон також підпадають ті, хто в шлюбі з євреями.

Як тільки людина, відповідно до зазначеного закону, визнається репатріантом, його з радістю приймуть в Сохнути – спеціалізовану організацію, яка займається допомогою в:

  • організації переїзду в цю країну – покупці авіаквитків і транспортування необхідних особистих речей і майна;
  • реєстрацією всіляких паперів, коли репатріанти прибули в державу призначення;
  • оформленням всіх паперів, які потрібні для імміграції;
  • допомогою з працевлаштуванням особам, що переїхали. При цьому враховується, яка професія практикувалася на батьківщині, а також яку освіту було отримано.

Репатріант, який звернувся в Сохнут, не платить за всі вище перераховані послуги. Організаціям сама бере на себе всі оплати всіх витрат. Організація також має здатність допомогти з вирішенням питання, де жити після прибуття. Відгуки про її діяльності завжди тільки позитивні.

Оформлення запиту

Як і у випадку з будь-якою іншою державою, виїзд до Ізраїлю – це завжди оформлення великої кількості паперів. Без цього переїзд до Ізраїлю на постійне місце проживання з України неможливий.

Перш за все, слід прийти в посольство держави, куди заплановано виїхати, там, де живе охочий отримати громадянство. Посольство займається питаннями переїзду на Святу Землю тих, хто визнаний або має всі підстави бути визнаним репатріантами, а також тим, у кого діти там проживають. Також посольство допомагає в переїзді тим, хто уклав шлюб з людиною єврейської національності.

Коли, необхідний дозвіл на постійне проживання тим, хто працевлаштований на території держави, слід звернутися безпосередньо до Міністерства Внутрішніх Справ.

Аудієнція у посольстві завжди проходить у два етапи:
  • подача необхідної документації;
  • проходження співбесіди з консулом.

Про те, як найкраще проходити співбесіду, краще дізнатися заздалегідь у тих, хто вже має такий досвід. Важливо пам’ятати про те, що на території цієї держави проживають тільки юдеї, і вказівка іншого віросповідання на співбесіді може призвести до відмови в дозволі на проживання.

Однак не можна забувати про те, що, щоб подати папери, необхідно спочатку завчасно записатися на прийом і прийти строго в призначений день. Якщо переїжджає більше однієї людини, кожен з них повинен бути на зустрічі у консула, в тому числі неповнолітні діти, навіть якщо їм менше ніж три роки.

І єврею, і не єврею для того, щоб в’їхати на Святу Землю з видом на проживання, потрібно оформити спеціальний документ, що дозволяє проживання за кордоном. У різних державах – вихідців з СРСР цей документ може називатися й виглядати по-різному. Так, люди які проживають в Україні повинні мати закордонний паспорт, куди буде ставитися відповідний штамп, а проживаючі в Білорусі повинні оформити новий паспорт для цього штампа.

Зазначений штамп проставляється в Міністерстві Внутрішніх Справ тієї країни, з якої походить виїзд. Однак трапляється, що штамп необхідний тим, хто вже фактично знаходиться на території нової батьківщини. З такої ситуації вихід тільки один: звернення в МВС Ізраїлю з відповідною заявою та проханням про зміну статусу. Потім ця служба перевіряє всі надані документи та, якщо вони в порядку, дає тому хто звернувся дозвіл, термін дії якого – один календарний рік. Потім можна знову продовжити візу В1. Якщо необхідно буде отримати право на постійне місце проживання, потрібна перевірка, яку проводить Бюро по зв’язках МЗС. Тільки після цього може бути видана віза А5, яку теж слід щорічно продовжувати.

Документи для еміграції

Шлях емігрантів на Святу Землю не такий простий – необхідне оформлення великої кількості документів. Навіть тих, кому присвоєно статус репатріанта, перевіряють дуже ретельно, перш ніж надати вид на проживання.

До числа паперів, які обов’язково потрібно надати в консульстві, відносяться:
  • паспорт (український);
  • закордонний паспорт з терміном дії, що закінчується як мінімум через пів року після того, як видані візові документи;
  • свідоцтва про народження кожного хто переїжджає (в тому числі дітей);
  • підтверджуючі соціальні фактори документи: свідоцтво про шлюб або про розлучення, свідоцтва про смерть на близьких родичів (якщо потрібно довести національність);
  • фото, як на паспорт;
  • заповнена анкета, необхідна для видачі віз;
  • довідка, яка спростовує наявність судимості на батьківщині;
  • інформація про біографію і місце проживання родичів-євреїв (дані про трьох останніх поколіннях).

Однак просто зібрати всі довідки – мало, важливо, щоб вони були не тільки українською мовою, а й на івриті та англійською. Вони повинні обов’язково бути завірені нотаріально. Подавати в посольство потрібно не тільки копії, а й оригінали всього перерахованого.

Також важливим є те, що, при еміграції, не буде потрібно відмовлятися від громадянства України. Тому є можливість стати володарем подвійного громадянства і безперешкодно перетинати кордон двох держав. Емігранти отримують такі ж права і соціальні гарантії, що і громадяни країни, а репатріанти протягом першого року після в’їзду отримують особливу соціальну підтримку.