Папа оголосив нові правила боротьби з корупцією у Ватикані

“Папа Франциск оголосив про нові правила боротьби з корупцією”, – повідомляє AFP.

Високопосадовці Святого Престолу повинні будуть заявити, що вони ніколи не були засуджені або не знаходились під слідством за участь в організованій злочинності, корупції, шахрайстві, тероризмі, відмиванні грошей, експлуатації неповнолітніх або ухиленні від сплати податків.

Крім того, їм буде заборонено робити певні вкладення. Від усіх посадових осіб Ватикану зажадають більше не приймати подарунки, пов’язані з роботою, на суму понад 40 євро (48 доларів США).

Їм також доведеться заявити, що їх активи не зберігаються в «податкових притулках» або не інвестуються в компанії, політика яких суперечить церковній доктрині.

Ця заява буде робитися при прийомі на роботу старших посадових осіб і надалі через кожні два роки. Якщо хтось збреше в своїй заяві, коли після встановлення цього факту, його звільнять, і він постане перед судом.

Незабаром після того, як в 2013 році він був обраний лідером 1,3 мільярда католиків світу, Папа Франциск пообіцяв продовжити зусилля по боротьбі з корупцією, розпочаті його попередником Бенедиктом XVI.

Аргентинський понтифік закрив тисячі підозрілих рахунків, реформував закони, звільнив високопоставлених фінансових чиновників і спробував «раціоналізувати» адміністрацію Святого Престолу.

Однак протягом десятиліть банк Ватикану, відомий, як IOR, був втягнутий в ряд скандалів: його колишній президент був звільнений в 2018 році і постав перед судом за звинуваченням в розкраданні і відмиванні грошей.

У вересні Папа зажадав відставки італійського кардинала Анджело Беччіу, близького радника, обвинуваченого в розкраданні коштів для бідних. Беччіу як і раніше заперечує це звинувачення.