Тайвань скаржиться на безпрецедентну за останні 40 років агресію Китаю, Байден розмовляє з Сі Цзіньпіном

Як повідомляє Reuters, сьогодні міністр оборони Тайваню заявив, що військова напруженість у відносинах з Китаєм є найгіршою за більш, ніж 40 років через кілька днів після того, як рекордна кількість китайських літаків увійшло в зону протиповітряної оборони острова.

Відповідаючи на питання законодавця про нинішню військову напруженість з Китаєм в парламенті, міністр оборони Чиу Гоченг сказав, що ситуація є «найсерйознішою» за більш, ніж 40 років.

«Для мене, як військового, терміновість – прямо перед моїми очима», – сказав він парламентському комітету, розглядаючи 8,6 мільярда доларів спеціальних військових витрат на зброю власного виробництва, включаючи ракети і військові кораблі.

Чиу сказав, що Китай вже має можливість вторгнутися в Тайвань і може здійснити повномасштабне вторгнення до 2025 року.

Особливі військові витрати Тайваню в наступні п’ять років підуть в основному на військово-морське озброєння, в тому числі протикорабельну зброю, таку, як зенітні ракетні системи.

Сполучені Штати, головний військовий постачальник Тайваню, підтвердили свою тверду прихильність Тайваню, а також піддали критиці Китай. Пекін звинуватив Вашингтон в політиці підтримки Тайваню шляхом продажу зброї і відправки військових кораблів через Тайванський протоку для ескалації напруженості.

“Президент США Джо Байден заявив, що він і його китайський колега Сі Цзіньпін погодилися дотримуватися «Тайванської угоди», – повідомляє BBC.

Байден, схоже, має на увазі давню політику Вашингтона щодо єдиного Китаю, яка визнає Китай, а не Тайвань. Однак угода дозволяє Вашингтону підтримувати «стабільні неформальні» відносини з Тайванем.

«Я говорив з Сі про Тайвань. Ми згодні, ми будемо дотримуватися Тайванської угоди», – сказав Байден: «Я ясно дав зрозуміти, що не думаю, що Китай повинен робити що-небудь, крім дотримання угоди”.

Аналітики попереджають, що Пекін стає все більш нервовим, що уряд Тайваню просуває острів до офіційного проголошення незалежності і хоче перешкодити президенту Цай Інень робити які-небудь дії.

Тайвань має свою конституцію, військових і демократично обраних лідерів і вважається суверенною державою. Однак Пекін розглядає Тайвань, як провінцію, що відкололася,  і не виключає можливості застосування сили для возз’єднання з островом.

Байден відправив радника Білого дому з питань національної безпеки Джейка Саллівана для проведення переговорів з головним радником Китаю по зовнішній політиці Ян Цзечі в Швейцарії, оскільки дві країни стикаються з різних питань, включаючи Тайвань і торгівлю.