Командувачі армією США і Росії зустрілися в Гельсінкі з питань Афганістану та Азії

“Вище військове командування США і Росії зустрілося на тлі спроб США отримати військові права і іншу підтримку для боротьби з тероризмом в країнах, що межують з Афганістаном, а Москва категорично проти цього кроку”, – повідомляє AP.

Зустріч в столиці Фінляндії Гельсінкі між генералом Марком Міллі, головою Об’єднаного комітету начальників штабів, і начальником генерального штабу Росії генералом Валерієм Герасимовим проходить у вирішальний момент після виведення військ з Афганістану.

Без наземних військ Сполученим Штатам необхідно будувати більше баз, обмінюватися розвідувальними даними та іншими угодами, щоб допомогти контролювати «Аль-Каїду» і екстремістів Ісламської держави в Афганістані, як гарантію того, що вони не перегрупуються і не будуть представляти загрози для Сполучених Штатів та їхніх союзників .

Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков заявив в липні, що Москва попередила Вашингтон, що будь-яке розміщення американських військ на сусідніх з Афганістаном територіях «неприйнятне».

Він сказав, що Росія заявила Сполученим Штатам «прямо і ясно, що це змінить багато чого не тільки в нашому сприйнятті того, що відбувається в цьому важливому регіоні, але і в наших відносинах зі Сполученими Штатами».

Рябков також сказав, що Росія провела «відкриту розмову» з країнами Центральної Азії, щоб попередити їх, щоб вони не допускали американських військ на свої кордони.

Міллі відмовився повідомити подробиці зустрічі репортерам, які подорожують з ним в Гельсінкі. У заяві, зробленій сьогодні, полковник Дейв Батлер, прес-секретар Міллі, заявив, що зустріч стала «продовженням переговорів, спрямованих на поліпшення взаємодії військового керівництва між двома країнами, щоб знизити ризик і швидко врегулювати конфлікти».