Як перебуваючи за кордоном взяти участь у виборах президента України в 2019 році?

Причин виїзду українців за кордон досить багато. Це може бути короткочасна туристична поїздка і тривалий, пов’язаний з працевлаштуванням або навчанням візит. У будь-якому випадку люди прагнуть підтримувати зв’язок з рідною країною і хочуть брати участь у важливих для України процесах.

Напередодні виборів президента України 31 березня 2019 роки ми розповімо, як проголосувати, перебуваючи за кордоном.

Гарантія виборчих прав

У законодавстві України закріплені виборчі права громадян, які можуть проголосувати на виборчих дільницях за місцем реєстрації (у старій термінології – прописки), але тим, хто змінив місце проживання або виїхав за кордон, взяти участь у виборах буває не просто.

гарантія виборчих прав

Необхідно:

  1. Підтвердити причину перебування не за місцем реєстрації.
  2. У письмовій формі заявити про бажання проголосувати за місцем постійного перебування.
  3. Прийти до виборчої дільниці і проголосувати.

На превеликий жаль, коротка інструкція не відображає безліч важливих дрібниць, які доводиться враховувати тим, хто хоче взяти участь в виборах. Нижче ми докладно опишемо всі нюанси, які ускладнюють голосування за межами України.

Які кроки треба зробити для голосування за кордоном?

Згідно короткої інструкції для голосування за кордоном громадянину України досить стати на консульський облік в країні перебування, написати заяву про бажання взяти участь у виборах і проголосувати. Але встати на облік зможуть тільки ті, хто прибув в іншу країну на термін понад 90 днів. Тим, хто приїхав з короткостроковим візитом, стати на облік і проголосувати не зможуть.

На території деяких країн Єврозони передбачена можливість голосувати в будь-якому місці за умови пред’явлення паспорта, якщо ваше ім’я є в списку виборців, але це поодинокі випадки.

Розглянемо порядок дій:

Перший крок

Необхідно підтвердити право на легальне тривале (понад 90 днів) перебування в іншій країні, наприклад, пред’явити робочу або студентську візу. Володарі права на довготривале перебування проходять консульський облік. У Консульстві можна відразу перевірити наявність вас у виборчих списках.

Багато хто, щоб не втрачати час уточнюють цю інформацію, заздалегідь на сайті drv.gov.ua. Через особистий кабінет можна перейти на сторінку перевірки держреєстру виборців.

Державний реєстр виборців

Тим, хто прибув в іншу країну по безвізу або по короткостроковій (до 90 днів) Шенгенській візі необхідно уточнити (можна по телефону) в Посольстві України чи є можливість взяти участь у виборах перебуваючи в туристичній поїздці в конкретній державі. Якщо відповідь позитивна вам повідомлять адреси виборчих дільниць. Якщо негативний проголосувати ви не зможете.

Увага

Перевірити наявність вас в списку виборців бажано заздалегідь. Можливо в реєстрі вказані невірні дані і потрібне коригування, яке займає час. Доведеться особисто звертатися до установ відповідальних за ведення списку виборців.

За межами України цими питаннями займається представництво Міністерства закордонних справ, яке працює в Посольстві або Консульстві України в іншій країні.

Заявку з проханням тимчасової зміни адреси голосування необхідно подати не пізніше, ніж за п’ять днів до дати виборів. Вносити зміни в день голосування заборонено.

Другий крок

Після того як переконалися що включені до списку виборців потрібно особисто подати заявку (бланк можна скачати на сайті Посольства України) в Консульство (Консульський відділ) з наміром взяти участь у виборах не за місцем реєстрації.

Пред’являють:

  • оригінал + копію закордонного паспорта;
  • підставу для тривалого перебування – довгострокова віза, отримана в зв’язку з роботою, навчанням, реєстрацією шлюбу, лікуванням і т.п.

Третій крок

Після позитивної резолюції на заяві, необхідно уточнити адресу виборчої дільниці та в призначений день взяти участь у виборах.

Особливості президентської виборчої кампанії в 2019 році

В ході виборів Президента України намічених на 31 березня 2019 року може виникнути ряд складнощів. Наприклад, на території Польської Республіки (ПР) буде відкрито тільки чотири виборчі дільниці, пропускної здатності яких може бути недостатньо для обслуговування всіх бажаючих проголосувати українців. У консульствах України в Польщі також спостерігаються черги при подачі заявок з проханням дозволити голосування в ПР.

Українці, які знаходяться на території Російської Федерації не зможуть взяти участь у виборах, так як в цій країні не передбачено організацію роботи українських виборчих дільниць. Тим, хто хоче голосувати доведеться виїхати за межі Росії в ті країни, де будуть виборчі дільниці або в день голосування повернутися до України.

Міфи і реальність про голосування за кордоном

Будь-який мало знайомий процес, в тому числі і виборча кампанія за кордоном супроводжується численними часто далекими від реальної картини чутками.

голосування за кордоном

Розглянемо кілька прикладів:

  1. Можна зустріти інформацію про те, що одноразово схвалена заявка на право голосування не за вказаним у виборчому списку місцем проживання назавжди дає право на голосування не за місцем основної реєстрації. Це помилка, заявка дійсна тільки для конкретного дня голосування. Якщо для прийняття остаточного рішення потрібно проведення другого туру голосування, заявку доведеться подавати повторно.
  2. Не відповідають дійсності і чутки про введення в українське законодавство широко відомої у світовій практиці «прописки на довірі», при якій досить повідомити місце нинішнього проживання, яке буде вважатися дійсним, поки не буде доведено, що інформація не вірна. Законопроект, дійсно, поданий на розгляд Верховної Ради України, але рішення по ньому поки не прийнято.
  3. Існує думка, що документи про голосування за кордоном можна переслати в Виборчу комісію поштою. Це помилка, викликана тим, що плутають подачу заявки і листування, в яке можна вступити в зв’язку з відсутністю конкретної людини в списку виборців або помилкою допущеною при внесенні особистих даних. Заявки на зміну місця голосування подають особисто. Отримані поштою навіть не розглядатимуть.
  4. Можна зустріти інформацію про те, що документи, про оренду житла або про право власності на об’єкт нерухомості за кордоном є необхідними документами при подачі заявки на участь в голосуванні в іншій країні. Для подачі заявки достатньо підтвердження проживання (реєстрації) за конкретною адресою. Документальне підтвердження права власності або довгострокової оренди житла є не обов’язковим, а самостійною підставою для отримання громадянами України можливості голосувати, перебуваючи в іншій країні.

Підводимо підсумки

Щоб за кордоном взяти участь у виборах Президента України 31 березня 2019 доведеться заздалегідь потурбуватися про подачу заявки, дізнатися про адреси виборчих дільниць і купити квитки, якщо вони знаходиться в іншому місті.