У Лівії за владу борються два прем’єри

“Лівія знову з двома прем’єр-міністрами, що показує, наскільки велике напруження в країні, де безпека підривається боротьбою за владу та політичним хаосом”, – повідомляють світові інформаційні агенції.

Парламент Тобрука обрав впливового колишнього міністра внутрішніх справ Фатхі Башагу новим прем’єр-міністром країни. Проте чинний прем’єр-міністр Абдель Хамід Дбейба заявив, що не визнає результатів голосування і залишається на своїй посаді.

“Він сказав телеканалу Al Ahrar, що розглядає можливість подання плану для вирішення політичної кризи в країні з акцентом на ініціативу на розробці законопроекту про парламентські вибори”,- повідомляє Reuters.

Дбейба назвав обрання тимчасового прем’єр-міністра парламентом у Тобруку черговою спробою силою проникнути у Тріполі. Дебеба також прокоментував обстріл його кортежу напередодні, заявивши, що його намагалися вбити двоє найманців.

Водночас Башага вже прибув до аеропорту Мітіга під Тріполі. Він пообіцяв відкрити нову сторінку в історії Лівії, звернувшись до всіх і подякувавши Дбейбу за його роботу. “Башага заявив, що у найближчі 15 днів сформує новий уряд”, – повідомляє ТАРС.

Парламент Тобрука заявив, що уряд Дбейби більше не діє після того, як у грудні минулого року йому не вдалося провести вибори. “Однак ООН заявила, що, як і раніше, вважає Дбейбу тимчасовим прем’єр-міністром Лівії”, – повідомляє AFP.

Після повалення режиму Муаммара Каддафі у 2011 році Лівія розкололася на дві частини. У розпал громадянської війни з 2014 по 2016 рік у неї було два прем’єр-міністри. Після багаторічного конфлікту рік тому під егідою Організації Об’єднаних Націй сформували уряд Дбейби на перехідний період до виборів. Проте вибори було перенесено на невідому дату.

Башага був кандидатом у президенти. Коли стало ясно, що вибори можуть бути перенесені, він зустрівся з представниками лівійського Сходу, з’їздив до Бенгазі та зустрівся з фельдмаршалом Халіфою Хафтаром. Це спричинило його обрання прем’єр-міністром парламентом Тобрука.

Окрім прем’єр-міністра, парламент у Тобруку також проголосував за продовження його повноважень на 14 місяців. Теоретично цей термін минув у грудні.