США розглядають можливість дипломатичного бойкоту зимових Олімпійських ігор у Пекіні

Сполучені Штати розглядають можливість дипломатичного бойкоту зимових Олімпійських ігор у Пекіні 2022 року на знак протесту проти поводження Китаю з мусульманською меншістю уйгурів. Про це повідомив президент США Джо Байден, якого цитує CNBC.

У разі дипломатичного бойкоту американські спортсмени, як і раніше, братимуть участь у зимових Олімпійських іграх, які розпочнуться 4 лютого 2022 року. Проте, офіційна делегація представників уряду США не приїде.

Ідея не нова. Ще у квітні представник Держдепартаменту заявив, що Сполучені Штати ведуть переговори з ключовими союзниками щодо способів протесту проти порушень прав людини у Китаї.

Однак у четвер Байден вперше офіційно підтвердив, що розглядається питання дипломатичного бойкоту. Глава держави коротко відповів на запитання на тему, а потім швидко звернувся до наступного репортера. Обмін репліками відбувся під час зустрічі в Овальному кабінеті із прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

Правозахисники давно закликають до глобального бойкоту Олімпійських ігор у Пекіні, які вони називають «Іграми геноциду». Вони також хочуть, щоб Міжнародний олімпійський комітет відклав чи переніс захід. Проте західні уряди виступають проти ідеї повного бойкоту, вважаючи його несправедливим покаранням для спортсменів порушення, вчинені урядом приймаючої країни.

Пекін викликав міжнародну критику за свою «широкомасштабну програму репресій» проти представників мусульманської меншини уйгурів.