Всесвітній день боротьби з дитячою працею

Цей день вперше був відзначений в 2002 році. Всесвітній день боротьби з дитячою працею спрямований на те, щоб покласти край експлуатації дітей, що перешкоджає їх становленню та має серйозні наслідки для здоров’я.

Міжнародна організація праці (МОП) здійснює проекти більш ніж в 90 країнах. Вона прагне розширити доступ до безкоштовної та обов’язкової освіти, борючись головним чином, з бідністю, що є причиною дитячої праці.

За останніми даними, число працюючих дітей у віці від 5 до 15 років становить понад 170 мільйонів. До них відносяться 34 країни, більшість з яких з регіонів Тихого океану, Азії та Африки.

У всьому світі сільське господарство – це сектор, в якому працює більшість молодих людей – близько 70%. Згідно з останньою доповіддю МОП, число дітей, залучених до ризикованої роботи, яка загрожує їхній безпеці, здоров’ю та розвитку, становить близько 125 мільйонів.

Приблизно 80 мільйонів дівчаток у всьому світі виконують навантаження, рівні навантаженням хлопчиків.

За даними МОП, найбільш огидні форми дитячої праці – використання дітей для проституції або порнографії. Найбільш експлуатованими є дівчата, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з етнічних груп і груп меншин та бездомні.

Ці факти, безумовно, змушують нас задуматися про те, що робиться в цьому питанні і як далеко просунулися зусилля МОП. Одним із способів подолання передумов для дитячої праці є поліпшення освіти дітей з бідних громад, забезпечення доступу до відповідних освітніх програм для працюючої молоді та зниження плати за початкову освіту.