Київ через російську загрозу відкриває протиядерні бункери часів холодної війни

Євген Герасимов відчиняє металеві двері будинку радянських часів у засніженому дворі Києва і веде вниз сходами, де знаходиться реліквія минулої епохи: бункер часів холодної війни, здатний витримати ядерний удар.

Протягом багатьох років бункер був не більше, ніж цікавим місцем для показу туристам, але на тлі зростання загрози війни з Росією він був відремонтований і знову готовий до дії.

Стіни бункера гірчичного кольору, розрахованого на 350 людей, сяють свіжою фарбою. Встановлено двоярусні ліжка, а також автономну систему очищення повітря, здатну підтримувати життя протягом двох тижнів.

Є навіть нові протигази у дерев’яних ящиках у кутку, але Герасимов, який керує майже 400 аварійними сховищами у своєму районі, тримає їх опечатаними.

«Ми працюємо над ремонтом аварійних притулків: зачищаємо, боремося з цвіллю, фарбуємо, тому що, напевно, вперше стикаємося із зовнішньою загрозою – з боку Росії», – сказав він.

Минулого місяця мер Києва видав указ про огляд, каталогізацію та ремонт усіх бункерів часів холодної війни та будь-яких підземних споруд, які могли б служити аварійними сховищами у разі російського вторгнення.

Наразі у Києві є 500 повністю обладнаних бомбосховищ, а також понад 4000 підземних об’єктів безпеки, від підвалів до автостоянок, які можуть захистити людей у ​​разі повітряного нальоту чи нападу на столицю. За даними мерії, тут достатньо місця для більш ніж 2,8 млн осіб, що приблизно дорівнює населенню міста (приблизно 2962180).

Російське державне телебачення назвало такі приготування «істеричними», але вони відбуваються на тлі найсерйознішої напруженості між Росією та Заходом з часів закінчення холодної війни, а Україна знаходиться в середині, будучи ключовим полем битви.