Вперше з 1979 року явка в Ірані склала нижче 50%

Міністерство внутрішніх справ Ірану заявило, що явка на парламентських виборах минулого тижня склала 42,57 відсотка – найменша за останні десятиліття, повідомляє AP.

За повідомленням інформаційного агентства, можливо іранці не задоволені управлінням Аятолла і станом економіки на тлі зростаючого тиску з боку США.

Для порівняння, в парламентських виборах 2016 року прийняли участь 62% виборців, що мають право голосу. З часу ісламської революції (41 рік тому) явка виборців завжди перевищувала 50%.

Виборці також мали обмежений вибір виборчих бюлетенів після того, як понад 7000 потенційних кандидатів були дискваліфіковані, в основному реформатори та помірні. Серед дискваліфікованих – 90 депутатів парламенту з 290 місць, які хотіли балотуватися на переобрання.

Державне телебачення повідомило, що прихильники жорсткої політики Ірану завоювали всі 30 місць у парламенті в Тегерані.

Тегеран також зареєстрував найнижчу явку виборців – 25,4 відсотка.

Майже 58 мільйонів іранців із більш ніж 80 мільйонів людей мали право голосу. Понад 24 мільйони проголосували. Майже половина, 48%, складають жінки.

Вибори були під загрозою через новий коронавірус. Сьогодні країна стала другою після Китаю за найбільшою кількістю померлих від вірусу.