ВООЗ: неадекватне медичне обслуговування входить в десятку основних причин смерті в світі

Неадекватна медична допомога може бути однією з 10 провідних причин смерті населення. Про це заявила представник Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Меліта Вуйнович на прес-конференції, присвяченій Всесвітньому дню безпеки пацієнтів, який відзначається 17 вересня.

«ВООЗ вважає, що неналежне медичне обслуговування може бути однією з 10 основних причин смерті. Але для цього нам потрібна інформаційна система, яка може це виявити. В середньому, за оцінками, страждає кожен десятий пацієнт”, – сказала вона.

“За словами Вуйнович, розмір соціальних витрат в світі, пов’язаних із шкодою, завданою пацієнтам, коливається від 1 до 2 трильйонів доларів”, – повідомляє ТАСС.

Представник ВООЗ відзначила, що помилки можуть відбуватися при наданні не тільки стаціонарної, але і невідкладної і амбулаторної допомоги.

«Це помилки в діагностиці, помилки в призначенні ліків. Чотири з десяти чоловік, які отримують невідкладну медичну допомогу в світі, страждають від деяких побічних ефектів через неадекватну медичну допомогу», – додала Вуйнович.