ВДЕ вже є найбільшими джерелами електроенергії в ЄС

Відновлювані джерела енергії (ВДЕ), такі як вітер і сонячна енергія, випереджають викопне паливо в якості основних виробників електроенергії в Європейському союзі в першій половині цього року.

«У першій половині 2020 року відновлювані джерела енергії – вітрова, сонячна, гідроенергетика та біоенергетика – виробляли 40 відсотків електроенергії в ЄС-27, а викопне паливо – 34 відсотки», – йдеться в дослідженні лондонського аналітичного центру Amber.

За оцінками Amber, кількість електроенергії, що виробляється з поновлюваних джерел енергії в 27 державах-членах ЄС, збільшилася на 11 відсотків в період з січня по червень.

«Це сталося через нові вітрові і сонячні установки і за сприятливих синоптичних умов».

“Тільки вітер і сонячна енергія досягли рекордних 21% від загального обсягу виробництва електроенергії в Європі і досягли ще більшого результату в Данії (64%), Ірландії (49%) і Німеччини (42%)”, – йдеться в дослідженні.

З іншого боку, викопне паливо скоротилося на 18 відсотків, що обумовлено, як збільшенням виробництва відновлюваної енергії, так і зниженням споживання електроенергії на сім відсотків через пандемію коронавіруса.

“В результаті викиди двоокису вуглецю (CO2) з енергії ЄС-27 скоротилися приблизно на 23 відсотки”, – повідомив Amber.

«Це знаменний момент переходу електроенергетичного сектора в Європі», – сказав аналітик Amber з енергетики Дейв Джонс.

“Тим не менш, темпи змін варіюються від країни до країни”, – повідомляє аналітичний центр.

Наприклад, в той час, як поступова відмова від вугілля накопичувється по всьому блоку, знизившись на 32 відсотки по всьому ЄС, Польща стала найбільшим виробником вугілля в Європі після Німеччини.

«Вперше Німеччина виробляє менше електроенергії з вугілля, ніж Польща. Тепер Польща виробляє стільки ж вугілля, скільки і інші 25 країн ЄС разом узяті»,- повідомив Amber.