Вчені знайшли вагомі докази того, що COVID-19 – сезонна інфекція

“Дослідження, проведене вченими з Інституту глобального здоров’я в Барселоні (ISGlobal), надає переконливі докази того, що COVID-19 – це сезонна інфекція, пов’язана з низькими температурами та вологістю, схожа на сезонний грип”, – повідомляє Medical Express.

Результати дослідження, опубліковані в Nature Computational Science, також підтверджують необхідність переходу до заходів щодо просування «гігієни повітря» з огляду на легку передачу вірусу повітряно-краплинним шляхом.

Ключовим предметом дослідження було те, чи веде SARS-CoV-2 себе, як сезонний вірус, чи передаватиметься однаково в будь-яку пору року.

Згідно з першою теоретичною моделлю, клімат не є важливим фактором передачі коронавірусу через велику кількість сприйнятливих людей без імунітету до нього. Однак деякі спостереження показують, що спочатку коронавірус поширився на Китай у районах із низьким рівнем вологості та температур – від 5 до 11 градусів Цельсія.

“Питання про те, чи є COVID-19 справжнім сезонним захворюванням, стає все більш важливим для вжиття ефективних заходів”, – пояснює Хав’єр Родо, директор програми «Клімат та здоров’я» в ISGlobal та координатор дослідження.

Дослідницька група спочатку проаналізувала взаємозв’язок між температурою та вологістю на початковій стадії поширення вірусу у 162 країнах на п’яти континентах.

Результати показують негативну залежність між швидкістю передачі (R0) і температурою та вологістю у глобальному масштабі, тобто більш висока швидкість передачі пов’язана з нижчими температурами та вологістю.

Щоб визначити, чи існує зв’язок між кліматом та розвитком інфекції з часом, дані з різних частин світу аналізуються з використанням спеціально розробленої статистичної моделі.

Знову ж таки, сильний негативний зв’язок був встановлений для коротких інтервалів часу між хворобою (кількістю випадків) і кліматом (температура і вологість), з послідовними моделями під час першої, другої та третьої хвиль пандемії в різних масштабах – у всьому світі, країнах, регіонах у країнах, що сильно постраждали.

Дослідження показує, що перша хвиля епідемії спадає з підвищенням температури та вологості. Хоча останні повідомили про зростання в однакових умовах, цю картину було порушено влітку на всіх континентах.

На думку дослідників, це можна пояснити різними факторами, зокрема масовими скупченнями молоді, туризмом та іншими.

«Загалом, наші результати підтверджують тезу про COVID-19 як справжню сезонну низькотемпературну інфекцію, схожу на грип і більш нешкідливі циркулюючі коронавіруси», – сказав Родо.

Ця сезонність може значною мірою сприяти передачі коронавірусу, оскільки було показано, що умови низької вологості зменшують розмір аерозолів і, таким чином, збільшують передачу у повітрі сезонних вірусів, таких, як грип.

“Тому акцент має бути зроблений на «гігієні повітря» за рахунок покращення вентиляції приміщень, оскільки аерозолі можуть зберігатися довше у сухому теплому повітрі”, – сказав Родо, наголосивши на необхідності включення метеорологічних параметрів в оцінку та планування заходів контролю над захворюванням.