Президент Чехії призначає нового прем’єр-міністра 26 листопада

“Президент Чехії Мілош Земан готовий призначити Петра Фіалу від Громадянської демократичної партії прем’єр-міністром Чеської Республіки в п’ятницю (26 листопада) у Лані. Про це Фіала повідомив у середу відразу після зустрічі з президентом у шпиталі військового університету у Празі”, – повідомляє Радіо Прага. .

Очікуваний майбутній прем’єр-міністр та лідер коаліції «Разом» (громадянські демократи, християнські демократи, TOP09) також оголосив, кого він хоче у своєму майбутньому уряді.

Мер «Мерів та незалежних» Віт Ракушан буде заступником прем’єр-міністра та міністром внутрішніх справ. Очікується, що голова Піратської партії Іван Бартош очолить Міністерство регіонального розвитку та одночасно обійме посаду віце-прем’єра з цифровізації. Маріан Юречка, голова Християнських демократів, призначений міністром праці та соціальних справ та заступником прем’єр-міністра.

Пропонований уряд повинен включати Владиміла Валека (TOP09) як міністр охорони здоров’я та інших.

Фіала додав, що у президента проблеми з одним із кандидатів на пост прем’єр-міністра. Проте лідер “Громадянських демократів” відмовився розкрити, хто з них. Президент Земан зустрінеться з кожним кандидатом індивідуально упродовж 10 днів.

За словами Фіали, весь уряд має бути готовим протягом трьох тижнів.

Нагадуємо, що Фіала – очікувана кандидатура.

На початку цього місяця Земан ухвалив відставку уряду Андрія Бабіша. За чеськими законами прем’єр-міністр мав особисто подати у відставку президенту. Оскільки глава держави перебував у лікарні, Бабіш надіслав йому листа. Це сталося за кілька днів після того, як дві партійні коаліції у Чеській Республіці підписали угоду про формування коаліційного уряду.

Цьогорічний прем’єр-міністр сподівався виграти ще один термін, але на жовтневих виборах зазнав поразки від опозиції. Як тільки пропозиція про відставку буде ухвалена, його уряд продовжить роботу доти, доки не буде офіційно призначено новий кабінет.

Коаліція “Разом”, до якої входять Громадянська демократична партія, Християнські демократи та партія TOP 09, на виборах минулого місяця отримала 27,8% голосів. Вона погодилася сформувати уряд із коаліцією Піратської партії та центристського руху «Мери та незалежні», який отримав 15,6% голосів.

Правляча партія отримає 108 місць у 200-місцевій нижній палаті чеського парламенту. А Бабіш та його популістська АНО, яка набрала 27,1% голосів, перейдуть в опозицію.