Три дози вакцини Pfizer/BioNTech нейтралізують Омікрон

“BioNTech і Pfizer оголосили, що курс із трьох доз їхньої вакцини проти COVID-19, яка змогла нейтралізувати новий варіант Omicron, пройшла лабораторні випробування, і вони можуть надати вакцину на основі Omicron у березні 2022 року, якщо буде потрібно”, – повідомляє Reuters.

У першій офіційній заяві виробників вакцин про ймовірну ефективність їх продукту проти Omicron, BioNTech і Pfizer заявили, що дві дози вакцини призвели до значного зниження антитіл, що нейтралізують, але третя доза їх вакцини збільшила фактор-нейтралізуючі антитіла.

Кров людей, які отримали третю бустерну дозу місяць тому, нейтралізує варіант Омікрону приблизно так само ефективно, як кров після двох доз бореться з вихідним вірусом, вперше виявленим у Китаї.

Отримані дані багато чому узгоджуються з попереднім дослідженням, опублікованим дослідниками Африканського інституту медичних досліджень ПАР.

Проте лабораторний тест в університетській лікарні Франкфурта, Німеччина показав зниження відповіді на антитіла до Омікрону навіть після трьох доз.