Різкий стрибок смертності від малярії через поширення COVID-19

“Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) заявила, що спалахи захворювання, пов’язані з пандемією, викликали ще десятки тисяч смертей від малярії у 2020 році, але додала, що надзвичайні заходи запобігли набагато гіршому сценарію”, – повідомляє AFP.

У новому звіті Агентства охорони здоров’я ООН йшлося про те, що COVID-19 звернув назад прогрес у боротьбі з хворобами, що передаються комарами.

У 2020 році у світі було зареєстровано близько 241 мільйона випадків малярії, що на 14 мільйонів більше, ніж роком раніше, а кількість смертей, що колись швидко знижувалася, зросла до 627 000 минулого року, збільшившись з 69 000 порівняно з 2019 роком.

За даними ВООЗ, приблизно дві третини цих додаткових смертей пов’язані з порушеннями у профілактиці, діагностиці та лікуванні малярії під час пандемії.

Але вона наголосила, що «ситуація могла бути набагато гіршою».

«Завдяки завзятій роботі агентств громадської охорони здоров’я в країнах, порушених малярією, найгірші прогнози впливу COVID-19 не справдилися», – заявив глава ВООЗ Тедрос Гебреісус.

«Тепер ми повинні використовувати ту ж енергію та прихильність, щоб навернути назад невдачі, спричинені пандемією, та прискорити прогрес у боротьбі з цією хворобою», – додав Гебрейєсус.

З початку століття світ стабільно просувається у боротьбі з малярією: до 2017 року щорічна смертність знизилася на 27 відсотків.

Але за роки до пандемії цифри не змінились.

Ситуація погіршилася в країнах Африки на південь від Сахари, де реєструється 95 відсотків усіх випадків малярії та 96 відсотків усіх смертей, і де близько 80 відсотків усіх смертей припадає на дітей віком до п’яти років.

У 11 країнах з найвищим рівнем малярії у світі кількість випадків захворювання збільшилася зі 150 мільйонів у 2015 році до 163 мільйонів у 2020 році, а кількість смертей збільшилася з 39 000 до 444 600 за той же період.

“Я думаю, що ми знаходимося на межі потенційної кризи, пов’язаної з малярією”, – сказав журналістам д-р Педро Алонсо, голова Глобальної програми ВООЗ з боротьби з малярією.

Він попередив, що ми не тільки не наближаємося до глобального знищення або викорінення, але проблема ускладнюється в багатьох частинах Африки.

Але низка країн домагаються прогресу.

У період з 2000 до 2020 року 23 країнам вдалося три роки поспіль уникнути місцевої передачі інфекції.

Ще один позитивний крок – розробка першої вакцини проти малярії.

Минулого тижня глобальний альянс з вакцин, заявив, що схвалив виділення майже 156 мільйонів доларів на розповсюдження вакцин серед дітей у країнах Африки на південь від Сахари.