Рекордна кількість журналістів по всьому світу сидить у в’язницях

Згідно з доповіддю комітету із захисту журналістів, цитованому Reuters, кількість журналістів у всьому світі за гратами в 2021 році досягла найвищого рівня.

За даними опитування, станом на 1 грудня у в’язницях перебували 293 репортери. Щонайменше 24 журналісти були вбиті за свою роботу, ще 18 загинули за обставин, що ускладнюють визначення того, чи піддавалися вони насильству у зв’язку з їх роботою.

Хоча причини тюремного ув’язнення репортерів варіюються від країни до країни, рекордна кількість відображає політичні заворушення в усьому світі і зростаючу нетерпимість до незалежної інформації.

Виконавчий директор організації Джоел Саймон сказав, що CPJ вже шостий рік поспіль повідомляє про рекордну кількість журналістів за гратами по всьому світу.

За його словами, уряди в усьому світі сповнені рішучості контролювати інформацію і стають все більш сміливими у своїх зусиллях для досягнення цієї мети.

Серед загиблих в цьому році журналістів – датчанин Сідікі, фотограф Reuters, який загинув в результаті нападу талібів в Афганістані в липні, Густаво Санчес Кабрера, застрелений в червні в Мексиці.

Китай ув’язнив 50 журналістів-більше, ніж у будь-якій іншій країні. На другому місці М’янма-26. Репортери були затримані там в результаті рішучих заходів з придушення невдоволення після військового перевороту 1 лютого. На третьому місці Єгипет (25), за ним слідують В’єтнам (23) і Білорусь (19).

Вперше в список CPJ включені журналісти в Гонконзі, заарештовані в результаті порушення закону про національну безпеку. Він був введений Пекіном в минулому році і свідчить, що все, що Пекін вважає підривною діяльністю, закликами до відділення, тероризмом або змовою з іноземними державами, карається довічним ув’язненням.