Прем’єр-міністр Данії захистила своє неоднозначне рішення вбити мільйони норок

Прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен виступила на захист свого рішення наказати провести загальнонаціональне знищення норкових ферм рік тому на тлі побоювань щодо поширення коронавірусу. Про це повідомляє Reuters.

Уряд Данії наказав убити близько 17 мільйонів норок, щоб запобігти неконтрольованому поширенню мутованого коронавірусу, який майже повністю знищив індустрію.

«На жаль, рік тому ми були змушені ухвалити рішення про знищення всіх норок. Це було правильне рішення, і я готова відповісти на ваші запитання», – сказала прем’єр-міністр журналістам перед тим, як розпочати засідання комісії з розслідування цього заходу.

Хоча датчани загалом схвалювали первинну реакцію Фредеріксен на пандемію, пізніше з’ясувалося, що не було жодних юридичних підстав для наказу вбивати здорових норок. Ситуація призвела до відставки міністра сільського господарства і парламент розпорядився перевірити, чи знають міністри, зокрема Фредеріксен, про відсутність законодавчої бази.

Сьогодні перед будівлею Копенгагенського суду протестуючі несли плакати з написом «Чому Метте бреше?» і «Хто управляє Метте?»

Комісія у складі судді, юристів та юридичних експертів має завершити розслідування у квітні.