Останне десятиріччя було найспекотнішим на Землі

Останне десятиріччя стало найспекотнішим на Землі з тих пір, як були зібрані такі дані. При цьому 2019 рік став другим або третім найспекотнішим роком в історії, цитує вчених Guardian.

Кліматична криза продовжує підвищувати температуру на нашій планеті.

Кожне десятиліття, починаючи з 1980 року, було тепліше попереднього. Період з 2010 по 2019 рік став найспекотнішим з часів 19 століття, коли почали збирати інформацію про температурах у всьому світі.

За останні шість років, з 2014 по 2019 рік, були зареєстровані найвищі температури. У цей період були зафіксовані тривалі хвилі тепла в США, Європі, Індії, а також високі температури на Північному полюсі. Це, в свою чергу, викликало смертельні пожежі від Австралії до Каліфорнії та Греції.

За даними НАСА, Національного управління океанічних і атмосферних досліджень, а також Британської метеорологічної служби, минулий рік був другим або третім в історії жарким роком. В середньому з доіндустріальної епохи іемпература на нашій планеті збільшилася приблизно на 1 градус Цельсія.

Дослідження було проведено 520 вченими з більш ніж 60 країн і опубліковано в Бюлетені Американського метеорологічного товариства.

Основні моменти дослідження:

  • Температура поверхні моря в минулому році стала другою за величиною з 2016 року. Потепління океанів і танення льодовиків призвело до підвищення рівня моря на 8,6 сантиметра в порівнянні із середнім рівнем 30 років тому;
  • Рівні парникових газів досягли найвищого рівня в 2019 році. Вони вище, ніж за будь-який період, який вимірюється сучасними приладами або крижаними кернами, вік яких складає 800 000 років;
  • На Північному і Південному полюсі був зареєстрований другий найспекотніший рік в історії. Танення полюсів піднімає рівень моря, що, в свою чергу, загрожує прибережним містам по всьому світу;
  • Наслідки кліматичної кризи відчуваються в усьому світі, включаючи недавні повені в Східній Африці і лісові пожежі в Австралії, Амазонії і Сибіру.