Обвал сайтів урядів США і Великобританії, найбільших світових ЗМІ, інтернет-магазинів

За повідомленнями світових інформаційних агентств, веб-сайти британського уряду і Білого дому були недоступні, в той час як веб-сайти декількох великих міжнародних ЗМІ також були недоступні, включаючи British Guardian і Financial Times, а також американську New York Times.

На британському урядовому порталі gov.uk і на газетних сайтах з’являлися повідомлення про помилки. Сайти BBC і CNN також були тимчасово недоступні.

Уточнюється, що сайти найбільшого онлайн-рітейлера Amazon, великої канадської платформи електронної комерції Shopify, платіжної платформи PayPal, а також найбільшої музичної платформи Spotify і популярного новинного сайту Reddit не працювали деякий час. Те ж відбулося і з стрімінговою платформою Twitch.

Серед постраждалих – сайт космічної компанії Ілона Маска SpaceX.

Пізніше більшість сайтів знову запрацювало, і на даний момент є проблеми з New York Times.

Аварія, схоже, пов’язана з американським постачальником хмарних послуг Fastly, який близько 14:00 за київським часом оголосив, що досліджує проблеми зі своїми послугами по всьому світу. О 14:53 Fastly оголосив, що виявив і вирішив проблему.

Більшість великих сайтів покладаються на обрану групу мереж доставки контенту або CDN, які дозволяють сайтам і контенту завантажуватися швидше. Хоча зазвичай користувачі не бачать збій одного з них, це може вплинути на більшу частину Інтернету.

Подібні проблеми в минулому виникали у Amazon Web Services, ще однієї великої компанії, що надає хмарні послуги.

Це змусило деяких засумніватися в доцільності наявності такої великої інтернет-інфраструктури в руках декількох компаній, а це означає, що коли щось йде не так, це призводить до масових збоїв.

Джейк Мур, кібер-фахівець ESET, сказав: «Це підкреслює важливість і значення цих величезних хостингових компаній і того, що вони представляють».