Сполучені Штати подали до суду на Техас за дискримінацію виборчих прав чорношкірих та латиноамериканців

“Міністерство юстиції США подало позов проти Техасу, стверджуючи, що штат порушив закон про вибори, створивши плани перерозподілу в областях, які навмисно дискримінують чорношкірих та виборців з-поміж меншин, зводячи до мінімуму їхню виборчу владу”, – повідомляє Reuters.

«У поданій нами скарзі стверджується, що Техас порушив Розділ 2, створивши плани перенаправлення, які заперечують або обмежують права латиноамериканських та чорних виборців на голосування через їхню расу, колір шкіри або приналежність до групи мовних меншин», – заявив Меррік Гарланд журналістам прес-конференції.

У позові, поданому до Окружного суду США за Західним Техасом, міністерство юстиції заявило, що перепис 2020 року показав, що латиноамериканці були на шляху стати найбільшим населенням штату і що небілі латиноамериканські виборці представляють менше 40% населення штату.

«Незабаром після опублікування результатів перепису населення 2020 року законодавчий орган Техасу ухвалив плани перенаправити делегацію Конгресу Техасу та Палату представників Техасу за допомогою надзвичайно швидкого та непрозорого законодавчого процесу», – йдеться у скарзі.

Генеральний прокурор Техасу Кен Пакстон захистив дії штату в Twitter, написавши: «Абсурдна справа Міністерства юстиції проти нашого штату – це останній прийом адміністрації Байдена з контролю над виборцями в Техасі».

Техас отримає два місця в Палаті представників США після виборів наступного року через зростання населення, яке є найвищим серед усіх штатів у цьому циклі.

Це другий позов Міністерства юстиції США проти Техасу цього року за право голосу.

На початку листопада вони подали до суду на Техас через новий закон, який обмежує голосування поштою, нібито помилково обмежуючи виборців з обмеженими можливостями чи виборців, які не вміють читати чи писати, аби отримати адекватну допомогу на виборчих дільницях.

У цій справі було оскаржено закон, який ускладнював голосування поштою. Влада також додає нові ідентифікаційні вимоги для голосування поштою, забороняє виборчі дільниці та цілодобове голосування, обмежує дострокове голосування та обмежує коло осіб, які можуть допомогти виборцям, які потребують допомоги через інвалідність або мовні бар’єри.

Штат, очолюваний республіканцями, які приймають нові закони, що обмежують доступ до голосування на тлі хибних тверджень колишнього президента Дональда Трампа про те, що його поразка на виборах була результатом широко поширеного шахрайства.