Данія знищить 15 мільйонів норок через COVID-19

“Прем’єр-міністр Данії заявила, що уряд хоче знищити все 15 мільйонів норок на датських фермах, щоб мінімізувати ризик повторної передачі нового коронавіруса людям”,- повідомляє AP.

Мете Фредеріксен заявила в середу, що звіт урядового агентства з моніторингу коронавіруса в Данії показав мутацію вірусу, виявлену у 12 осіб на півночі країни, інфікованих норкою.

Міністр охорони здоров’я Магнус Хюніке сказав, що половина з 783 випадків Covid-19 в північній Данії пов’язана з тваринами.

«Це дуже, дуже серйозно», – сказала Фредеріксен. Таким чином, після мутації вірус норки може мати руйнівні наслідки по всьому світу».

Данія є одним з найбільших в світі експортерів хутра норки, виробляючи близько 17 мільйонів хутра в рік, що становить 40 відсотків світового виробництва норки.

Більша частина експорту йде до Китаю і Гонконгу.

За оцінками уряду, забій 15 мільйонів норок може коштувати країні до 785 мільйонів доларів. Начальник національної поліції Торкільд Фогде сказав, що це має статися, як можна швидше.

Міністр харчових продуктів Данії Могенс Йенсен сказав, що на даний час заражено 207 ферм в порівнянні з 41 в минулому місяці, і хвороба поширилася по західному півострову Ютландія.

Минулого місяця Данія почала вбивати мільйони норок на півночі. Уряд пообіцяв виплатити компенсацію фермерам.