Клімат: льодовики по всьому світу тануть з безпрецедентною швидкістю

Танення льодовиків у всьому світі значно збільшилася за останні 20 років. Про це свідчить дослідження, опубліковане в науковому журналі Nature.

Якщо в період з 2000 по 2004 рік щорічно тануло в середньому 227 мільярдів тонн льоду, то в період з 2015 по 2019 рік цей показник виріс до 298 мільярдів тонн.

На думку авторів дослідження, процеси танення торкнулися майже всіх 220 000 льодовиків на Землі. Лише кілька сотень з них знаходяться під постійним наглядом.

В ході своєї роботи Ромен Хьюгон, провідний автор і дослідник Технологічного університету в Цюріху і Тулузького університету, і його колеги проаналізували півмільйона супутникових знімків. Таким чином, їм вдалося створити «першу повну інвентаризацію танучих льодовиків в світі». Деякі з сильно постраждалих льодовиків розташовані в Альпах, Ісландії, Гімалаях і на Алясці.

“Результати дослідження збігаються з висновками Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (МГЕЗК), але набагато конкретніші”, – сказав Хьюгон. Це, зокрема, відноситься до впливу танення льодовиків на підвищення рівня моря.

“Нові, більш точні дані також можуть допомогти в розробці стратегій адаптації в густонаселених районах, де льодовики грають важливу роль в сільському господарстві і водопостачанні”, – пояснює Хьюгон. Танення льодовиків може компенсувати брак води в деяких регіонах, таких, як Індія і Анди. Але це тільки короткострокове рішення.