Трамп дозволив видобуток нафти на великих територіях арктичної Аляски, що охороняються

“Адміністрація президента США Дональда Трампа оголосила, що нарешті-то затвердила свій план по відкриттю величезних територій арктичної Аляски, що колись охоронялися, для видобутку нафти”, – повідомляє Reuters.

Рішення про відкриття додаткових земель на заході Північного схилу – один із низки заходів, вжитих адміністрацією Трампа в останні дні. Це сталося незадовго до запланованого аукціону з продажу прав на буріння в Арктичному національному заповіднику дикої природи (ANWR) на східно-північному схилі.

Управління земельних ресурсів США опублікувало свій план створення Національного нафтового резерву на Алясці (NPR-A) на 23 мільйонах акрів (9,3 мільйона гектарів) землі на заході Північного схилу. План, підписаний міністром внутрішніх справ Девідом Бернгардом 21 грудня, дозволяє продовжувати продажу лізингу. За даними Міністерства енергетики США, NPR-A є основним місцем видобутку нафти на Алясці в штаті, де в 2019 році вироблялося в середньому 466000 барелів на день.

План дозволяє розробляти нафту приблизно на 80% запасів. За правилами епохи Обами, приблизно половина резерву призначена для здачі в оренду, а інша половина захищена з екологічних причин.

Неясно, чи збільшить надання цієї ділянки видобуток нафти на Алясці, яка досягла піку більше 30 років тому і становила 2 мільйони барелів на день.

План Трампа дозволяє орендувати місце для видобутку нафти на величезному озері Тешекпук, найбільшому озері на арктичній Алясці, що є особливо важливим місцем з його дикою природою для перелітних птахів. Використання озера Тешекпук було заборонено адміністрацією Рейгана.

«Ми розширюємо доступ до величезного енергетичного потенціалу країни і надаємо економічні можливості і створення робочих місць, як для жителів Аляски, так і для всієї нашої країни», – сказав Кейсі Хаммонд, заступник міністра внутрішніх справ.

Рішення NPR-A отримало негативний відгук у захисників природи, які вже подали позов про скасування плану.

«Цей план управління створить більше конфліктів і більш нестабільне бізнес-середовище для компаній, що працюють в регіоні», – йдеться в заяві Девіда Краузе, помічника директора Товариства дикої природи на Алясці.