ООН попросила Туреччину прийняти більше біженців в умовах кризи Ідліба

ООН закликає Туреччину та інші сусідні країни країни Сирії прийняти більшу кількість біженців. Це сталося на тлі військових дій в Ідлібі, які змусили сотні тисяч людей покинути свої будинки, повідомляє AFP.

Верховний комісар ООН у справах біженців також попросив у повідомленні “термінові дії, щоб дозволити людям, спійманим у пастку конфлікту, дістатися до безпечних місць”.

За даними ООН, конфлікт на північному заході Сирії досяг “жахливого рівня” і призвів до втечі 900 000 чоловік з початку військового наступу сил режиму Башара Асада в грудні.

За словами Верховного комісара ООН у справах біженців, більшість цих людей знаходяться в провінціях Ідліб і Алеппо в складних зимових умовах.

“Ми повинні домогтися припинення бойових дій, і повинні мати можливість отримати доступ до безпеки, щоб зберегти людські життя”, – заявив верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді в прес-релізі.

“Як і раніше, під час кризи я також закликаю сусідні країни, в тому числі Туреччину, розширити прийом, щоб люди, що знаходяться у великій небезпеці, могли знайти притулок, навіть якщо можливості і підтримка широкої громадськості там вже піддалися суворим випробуванням”, – додав він.

Ці країни вже прийняли 5,6 мільйона біженців, з яких 3,6 мільйона знаходяться в Туреччині, і верховний комісар у справах біженців хоче, щоб міжнародне співтовариство надало додаткову подальшу підтримку цим урядам.

За інформацією верховного комісара у справах біженців, більше чотирьох мільйонів цивільних осіб, половина з яких є вимушеними переселенцями, в даний час знаходяться в північно-західній Сирії.

Гуманітарні організації намагаються їм допомогти, в основному, відправляючи намети і предмети першої необхідності через Туреччину.

“Я буду гранично ясний”, – зазначив Гранді. “Як гуманітарні установи, ми докладаємо зусиль для порятунку життів, але масштаби цих зусиль тільки звужуються. На тлі таких страждань гуманітарна допомога не повинна бути єдиною відповіддю”.