Експерти: Вакцини від зміни клімату не існує

Червоний Хрест заявив, що світ повинен з такою ж швидкістю відреагувати на зміну клімату, як і на кризу з коронавірусом, попереджаючи, що глобальне потепління є більшою загрозою, ніж COVID-19.

Відповідно до нового звіту Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (IFRC), хоча пандемія бушує, зміна клімату не зупинилося з руйнівними діями. У звіті про глобальні катастрофи організація, що базується в Женеві, заявила, що світ постраждав від понад 100 лих, багато з яких пов’язані з кліматом. У документі говориться, що постраждали більше 50 мільйонів чоловік.

«Звичайно, COVID-19 – катастрофа, яка впливає на наші сім’ї, наших друзів, наших родичів», – сказав генеральний секретар МФКК Джаган Чапагейн на віртуальній прес-конференції. «Криза, з якою зараз стикається світ, – це дуже і дуже серйозно»,- сказав він про пандемію, яка вже забрала понад 1,3 мільйона життів. Але він попередив, що IFRC очікує, що «зміна клімату здійснить значніший середньо- і довгостроковий вплив на людське життя і на Землю».

І хоча здається все більш вірогідним, що найближчим часом будуть доступні одна або кілька вакцин проти коронавіруса, Чапагейн підкреслив, що «на жаль, вакцини від зміни клімату не існує».

Що стосується глобального потепління, він попередив, що «будуть потрібні набагато більш стійкі дії і інвестиції, щоб по-справжньому захистити людське життя на цій Землі».

За повідомленням IFRC, частота та інтенсивність екстремальних погодних і кліматичних явищ вже значно зросла за останні десятиліття. Тільки в 2019 році світ постраждав від 308 стихійних лих, 77 відсотків з яких були пов’язані з кліматом або погодою, в результаті чого загинуло близько 24 400 осіб. “Число кліматичних і погодних лих неухильно зростає з 1960-х років, а з 1990-х років збільшилося майже на 35 відсотків”, – повідомляє МФКК. У звіті говориться, що за останнє десятиліття погодні та кліматичні лиха забрали життя понад 410 000 чоловік, більшість з яких проживали в бідніших країнах. Зіткнувшись з цією загрозою, яка «буквально загрожує нашому довгостроковому виживанню», МФККП закликала міжнародне співтовариство діяти в терміновому порядку.

За оцінками, протягом наступного десятиліття буде потрібно близько 50 мільярдів доларів на рік, щоб допомогти 50 країнам, що розвиваються адаптуватися до змінюється клімату. У МФКК підкреслили, що ця сума «здається невеликою на тлі глобальної реакції на економічні наслідки COVID-19», яка вже перевищила 10 трильйонів доларів. Організація також скаржиться на те, що велика частина грошей, вкладених до сих пір для запобігання і пом’якшення наслідків зміни клімату, не йде в найбільш вразливі країни, що розвиваються.