Греція попросила Німеччину обговорити питання про військові репарації

Грецький уряд повідомив, що він попросив Німеччину почати переговори про репарації збитків, нанесених Німеччиною під час Першої і Другої світових воєн. МЗС Греції заявив, що посол Греції в Берліні відправив офіційного листа з цього питання.
У 2016 році парламентський комітет Греції оцінив репарації в розмірі не менше 292 мільярда євро за збитки, понесені під час Другої світової війни і додатково 21,5 мільярда євро за першу світову війну.
Претензії включають як компенсацію сім’ям людей, убитих нацистами під час війни, так і виплату примусової позики, наданої Грецією в 1942 році німецьким окупаційним властям.
У квітні грецький парламент переважною більшістю голосів проголосував за те, щоб Афіни офіційно зажадали від Німеччини репарації за руйнування і військові злочини під час Другої світової війни.
Для Німеччини питання про військові репарації закрите. За угодою 1960 року влада тодішньої Західної Німеччини виплатили Греції компенсацію в сумі 115 мільйонів західнонімецьких марок. Угода містить пункт про те, що всі вимоги про відшкодування шкоди вважаються врегульованими.
Питання про військових збитки є важливою темою для греків, особливо в період перед попередніми парламентськими виборами, які відбудуться 7 липня.