Чи готувався Трамп атакувати Іран?

“Президента США Дональда Трампа відрадили від нападу на підземний завод, призначений для збагачення урану в іранському місті Натанзі”,- повідомляє New York Times. За даними видання, на зустрічі в Білому домі Трамп цікавився, які можливості для конкретних дій щодо вищезгаданого іранського ядерного об’єкту є в найближчі тижні. Віце-президент США Майк Пенс, держсекретар Майк Помпео, виконуючий обов’язки міністра оборони Крістофер Міллер, голова комітету начальників штабів генерал Марк Міллі і інші відрадили главу держави від застосування сили.

Передбачається, що атака на завод в Натанзі може легко перерости в великомасштабний конфлікт на Близькому Сході протягом декількох тижнів, які стануть останніми в роботі республіканської адміністрації після результатів загальних виборів в США. За інформацією видання, це може бути ракетна атака або кібератака. Присутні на зустрічі офіційні особи покинули Білий дім, будучи переконаними, що використання військової сили США проти Ірану більше обговорюватися не буде. В адміністрації республіканців не відповіли на прохання газети про коментарі до публікації.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) в конфіденційному звіті дійшло висновку, що Тегеран продовжує збільшувати обсяги низькозбагаченого урану понад рівень, встановлений в Спільному всеосяжному плані дій (СВПД) щодо ядерної програми Ірану. У повідомленні також йдеться, що Іран встановив перший каскад модернізованих центрифуг на підземному заводі в Натанзі, але ще не залив їх ураном. У вересні 2020 року Іран оголосив, що після пожежі на ядерному об’єкті в Натанзі було прийнято рішення про початок створення нового заводу з виробництва центрифуг для збагачення урану.

СВПД було підписано Іраном, постійними членами Ради Безпеки ООН (Росія, Великобританія, Китай, США, Франція) та Німеччиною в 2015 році. Угода обмежила ядерні розробки Тегерана в обмін на скасування санкцій ООН і односторонніх обмежувальних заходів США і ЄС. За угодою Іран зобов’язується протягом 15 років не збагачувати уран більш ніж на 3,67% і підтримувати запаси збагаченого урану на рівні, що не перевищує 300 кг, а також не будувати додаткові реактори з важкою водою, не накопичувати важку воду і не розробляти ядерний вибуховий пристрій. У 2018 році США оголосили про вихід з СВПД і ввели економічні санкції проти Ірану.