Дослідження: важка форма Covid вдвічі збільшує ймовірність смерті наступного року

У пацієнтів з тяжким коронавірусом ймовірність смерті протягом року після захворювання була більш ніж удвічі вищою, ніж у тих, хто не мав захворювання або мали легкі симптоми. Про це йдеться в новому дослідженні, опублікованому в Frontiers in Medicine і цитованому Guardian.

Згідно з дослідженням, серйозні коронавірусні інфекції можуть у довгостроковій перспективі значно нашкодити здоров’ю. Підвищений ризик смерті вищий у пацієнтів віком до 65 років, і лише 20% померлих людей з тяжким Covid-19 перестали мати типові коронавірусні ускладнення, такі як дихальна недостатність.

«Ми провели попереднє дослідження, яке показало, що пацієнти, які одужують від важкої форми Covid-19, зазнавали значно більшого ризику госпіталізації протягом наступних шести місяців. Нове дослідження розглядало ризик смерті протягом наступних дванадцяти місяців», – сказав він. Arch Manoah з Університету Флориди, провідний автор дослідження.

Дослідники простежили електронні історії хвороби 13638 пацієнтів, які пройшли ПЛР-тестування на Covid в системі охорони здоров’я Університету Флориди, з них 178 пацієнтів з важкими симптомами вірусу, 246 пацієнтів з легкими або помірними симптомами, а інші з негативними тестами. Усі пацієнти, включені до дослідження, одужали від хвороби, та дослідники проаналізували результати їх лікування.

Виявляється, пацієнти, які мали погану історію коронавірусу, мали значно більший ризик смерті наступного року, і ця тенденція була особливо помітна серед людей віком до 65 років. Оскільки ці смерті часто відбувалися через багато часу після того, як початкова інфекція зникла, сім’ї пацієнтів чи лікарі, можливо, ніколи не пов’язали їх із Covid-19.

80% смертей відбуваються з причин, які зазвичай не пов’язані з вірусом. Це говорить про те, що пацієнти мали повне погіршення здоров’я, що зробило їх вразливими.

«Оскільки тепер ми знаємо, що існує значний ризик смерті від чогось, що, ймовірно, можна було б вважати нерозпізнаним ускладненням Covid-19, нам треба бути ще більш пильні. Наша рекомендація на даному етапі – використовувати профілактичні заходи, такі як вакцинація. щоб уникнути тяжкого перебігу хвороби», – прокоментував Маноа.