Росія пригрозила надіслати американських дипломатів

До 31 січня 2022 року співробітники посольства США, що перебувають у Москві понад три роки, мають залишити Росію. Про це повідомила прес-секретар МЗС Росії Марія Захарова із посиланням на «Новини».

Раніше Вашингтон попросив 27 російських дипломатів залишити США до 30 січня 2022 року.

«Ми розглядаємо вимогу США як висилку та маємо намір відреагувати відповідним чином. До 31 січня 2022 року співробітники посольства США, які перебувають у Москві понад три роки, мають залишити Росію», – наполягає Захарова.

Вона наголосила, що це був вибір не Росії, а «США нав’язали таку гру». За словами росіян, у 2020 році Держдепартамент в односторонньому порядку встановив трирічний ліміт тривалості відряджень для співробітників посольства Росії у Вашингтоні та генеральних консульств Росії у Нью-Йорку та Х’юстоні.

«До 1 липня наступного року, якщо Вашингтон не відмовиться від трирічного правління та компромісу, найбільше піде більше робітників, що можна порівняти з кількістю росіян, оголошеною Держдепартаментом», – додала Захарова.

За її словами, російським дипломатам, які вже поїхали і мають залишити США, заборонили в’їзд до російських дипломатичних місій протягом трьох років.

У середині квітня Вашингтон знову продовжив санкції проти Росії та надіслав десять дипломатів. У відповідь Росія включила США до списку ворожих країн, які зокрема заборонили наймати росіян і громадян третіх країн для роботи в посольствах на території Росії. Дипломатична місія США заявила, що їй доведеться значно скоротити свій штат, щоб не мати змоги надавати повноцінні консульські послуги. Видача неімміграційних віз росіянам призупинена із середини травня.

У червні після зустрічі президентів Володимира Путіна та Джо Байдена в Женеві Москва та Вашингтон розпочали контакти з питання нормалізації роботи посольств, але, за словами міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, цей процес «застряг на одному місці», тому що з боку США виявлявся тиск на Росію.