Cop26: “Підвищення температури вище 2,4 градуса було б катастрофою”

“Глобальне потепління ось-ось досягне катастрофічного рівня, який набагато перевищує межі, встановлені Паризькою кліматичною угодою”, – пише Guardian.

Згідно з дослідженням, опублікованим на конференції з клімату Cop26 у Глазго, до кінця цього століття температура підвищиться на 2,4 градуси за Цельсієм, враховуючи короткострокові цілі, поставлені країнами.

Це значно перевищить стелю в 2 градуси за Цельсієм, нижче за який світ повинен залишатися відповідно до Паризької угоди, а також набагато безпечніша межа в 1,5 градуса, над якою працюють під час Cop26.

При рівні 2,4 градуса екстремальні погодні явища – підвищення рівня моря, посуха, повені, спека та сильні шторми – спричинять руйнування у всьому світі.

Це значення різко контрастує з оптимістичними прогнозами, опублікованими на минулому тижні, згідно з якими потепління може бути відкладене до 1,9 або 1,8 градуса завдяки зобов’язанням, взятим на конференції.

Однак ці оцінки ґрунтуються на довгострокових цілях, поставлених такими країнами, як Індія, третім за величиною забруднювачем у світі, які прагнуть нульових викидів до 2070 року.

Навпаки, протверезний прогноз на 2,4 градуса Цельсія від Climate Action Tracker (CAT), найшанованішої у світі коаліції з аналізу клімату, заснований на короткострокових цілях країни на наступне десятиліття.

Вчені вже попередили, що при підвищенні температури більш ніж на 1,5 градуса частина шкоди клімату Землі стане незворотною.