Лавров радить ЄС заплатити Білорусі, щоб вона зупинила мігрантів, як це зробила Туреччина

Як повідомляє Reuters, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у вівторок запропонував Європейському Союзу фінансову допомогу Білорусі, щоб вона завадила мігрантам приєднатися до блоку.

Польща та ЄС звинуватили Білорусь у організації потоку мігрантів для дестабілізації свого сусіда. Але Лавров каже, що ЄС має бути послідовним щодо третіх країн, які використовуються мігрантами для приєднання до блоку.

Він посилається на угоду 2016 року, відповідно до якої ЄС надав кошти Туреччині, яка пообіцяла повернути мігрантів та біженців, які перетнули Егейське море для незаконного в’їзду до Греції.

Лавров прокоментував, що ЄС може зробити те саме з Білоруссю. За словами Лаврова, до країн, з яких в’їжджають до ЄС біженці, «треба ставитися так само».

«Вчора в ході певних політико-експертних дискусій йшлося: чому, коли з Туреччини прибули біженці, ЄС надав фінансування на перебування у Турецькій республіці? Чому не можна допомогти білорусам?» – сказав Лавров. Незрозуміло, про які політичні дискусії говорить він.

Лавров виступив із коментарями на прес-конференції у Москві з міністром закордонних справ Ватикану архієпископом Полем Галлахером. Російські ЗМІ цитують Галлахера, який закликає європейську владу вжити заходів для пом’якшення гуманітарної кризи, яка виникла через протидію мігрантам.

Раніше у вівторок Кремль заявив, що стурбований подіями на кордоні між Білоруссю та Польщею, і похвалив експертів свого близького союзника Білорусі за їхню відповідальну роботу там. Під час телефонної конференції з журналістами у вівторок офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков сказав, що Москва підтримує тісний контакт із Мінськом з цього питання, і закликав усі сторони діяти відповідально.

Президент Володимир Путін у вівторок обговорив міграційну кризу телефоном зі своїм білоруським колегою Олександром Лукашенком, повідомило інформаційне агентство Белта, заявивши, що лідери двох країн висловили стурбованість з приводу нарощування там польських військ. У вівторок міністр закордонних справ Білорусі мав провести переговори зі своїм російським колегою у Москві.