Віртуальна відеоконференція буде організована Радою Безпеки ООН

“Постійні члени Ради Безпеки ООН домовилися провести відеоконференцію з пандемії коронавіруса”, – заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Йдеться про п’ять постійних членів Ради Безпеки ООН, кожен з яких має право вето, – це Великобританія, Китай, Франція, Росія і США.

Лавров заявив, що «п’ятірка зараз розглядає питання про те, як зробити свій внесок у створення способів боротьби з коронавірусом».

«Для цієї мети зазвичай використовуються відеоконференції. Зараз вирішується, коли вона відбудеться»,- сказав дипломат в своєму онлайн-зверненні.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив журналістам, що дата ще не призначена.

З моменту початку пандемії Рада Безпеки в основному мовчала через сильні розбіжності між постійними членами – зокрема, США, Китаєм і Росією.

Сполучені Штати і Китай ведуть словесну боротьбу за походження COVID-19, в той час, як Росія і Китай не хочуть, щоб Рада Безпеки розглядала це питання, як щось більше, ніж проблема із здоров’ям людей і економікою.

За словами Кремля, Путін обговорив проведення відеоконференції під час телефонної розмови з президентом Франції Еммануелем Макроном на початку цього місяця.

У той же час  МЗС заявив, що Лавров «погодився тісно співпрацювати» в підготовці саміту зі своїм американським колегою Майком Помпео.

Макрон і президент США Дональд Трамп зажадали переговори між п’ятьма лідерами на початку наступного місяця.

Очікується, що Рада Безпеки нарешті прийме свою першу резолюцію по цій пандемії на тлі закликів до розширення міжнародного співробітництва.