Латвія вслід за Литвою відправляє війська для охорони кордону від мігрантів

Національні збройні сили Латвії в понеділок почали надавати підтримку державній прикордонній службі республіки в захисті східного кордону через можливість припливу нелегальних мігрантів, повідомляє прес-служба міністерства оборони країни з посиланням на ТАСС.

«З 12 липня армія буде підтримувати державну прикордонну службу на латвійсько-російському і латвійсько-білоруському кордонах з метою посилення заходів щодо припинення нелегальної міграції», – йдеться в заяві. Очікується, що 24 чергових офіцера (ополченців), а також 6-12 автомобілів будуть цілодобово надавати підтримку прикордонникам».

«З огляду на цілеспрямований тиск, який Білорусь вчиняє на Литву, ми повинні бути готові до аналогічних хвиль нелегальної міграції на східному кордоні. У той же час це питання епідеміологічної безпеки, оскільки може збільшитися великий і неконтрольований потік мігрантів, поширення COVID-19 в Латвії», – прокоментував Артіс Пабрікс.

Раніше латвійські прикордонники звернулися до Національних збройних сил і Міністерству оборони за допомогою в підготовці до можливого напливу нелегальних мігрантів на кордон з Білоруссю.

З початку року в сусідній Литві затримано 1634 нелегальних мігранта (в основному з країн Азії), які прибули в республіку з території Білорусі. Це майже в 20 разів більше, ніж за весь 2020 рік.

2 липня кабінет прибалтійських держав оголосив надзвичайний стан у зв’язку з міграційним кризою.

В кінці травня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна є перешкодою для перекидання наркотиків і нелегальних мігрантів, але, з огляду на політичний тиск з боку Заходу, Мінськ може подумати, чи варто продовжувати це робити.