ВООЗ: загроза пандемії тепер реальна

Як повідомляє Бі-бі-сі, глава Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Адханом Хебрейс намагається заспокоїти людей в своєму щоденному брифінгу.

«Тепер, коли коронавірус знаходиться в багатьох країнах, загроза пандемії стала дуже реальною. Але це буде перша пандемія в історії, яка буде контролюватися. Висновок такий: ми не у владі цього вірусу ».

«Ми повинні пам’ятати, що завдяки рішучим, раннім діям ми можемо уповільнити коронавірус і запобігти зараженню. Більшість із заражених одужають».

За словами доктора ВООЗ Марії Ван Керчі, в Китаї видужало більше 58 600 чоловік, а тому і у всьому світі одужає 80%.

У Китаї 80% випадків мали легку або помірну форму. Ван Керч додає, що хвороба може включати в себе і запалення легенів.

Діабет, рак, серцево-судинні захворювання і хронічні респіраторні захворювання є факторами ризику смерті.

Ван Керч пояснює, що смертність серед людей старше 80 років з коронавірусом становить 20% в порівнянні з китайськими показниками, хоча ця цифра не базується на останніх статистичних даних.

«Це нерівномірна епідемія в глобальному масштабі. У різних країнах існують різні сценарії, що вимагають індивідуального реагування. Це не питання обмеження або пом’якшення, всі країни повинні мати комплексну змішану стратегію для боротьби зі своїми власними епідеміями», – додав Хебраус.

Те, що кожна країна робить для контролю поширення захворювання у себе, «може також вплинути на те, що відбувається в інших країнах і в усьому світі».

Майк Райан, виконавчий директор Програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій в області охорони здоров’я, прокоментував пандемію, заявивши, що основне визначення полягає в тому, що захворювання вийшло з під контролю, додавши, що «ми б назвали його раніше … якщо б це був грип “.