Трамп пообіцяв помилувати Ассанжа, якщо він заперечує втручання Росії у вибори

Дональд Трамп запропонував помилувати главу WikiLeaks Джуліана Ассанжа, якщо він заявить, що Росія не брала участь у витоку електронних листах Демократичної партії, пише британська газета The Guardian.

Незвичайне твердження було зроблено в суді у Вестмінстері до суду над Ассанжем наступного тижня, щоб заблокувати спроби екстрадиції його в Сполучені Штати.

Адвокат Ассанжа, Едвард Фіцджеральд, навів докази того, що колишній конгресмен-республіканець США Дейна Тайрон Рорабейкер повинен був зустрітися з Ассанджем, коли він ще перебував в еквадорському посольстві в серпні 2017 року.

“Рорабейкер збирався піти да Ассанжа і сказати, що за вказівкою президента він пропонує помилування або якийсь інший вихід, якщо Ассанж…скаже, що Росія не має нічого спільного з витоком інформації з Демократичної партії», – сказав Фіцджеральд Вестмінстерському суду.

У США Ассанжу буде пред’явлено 18 звинувачень, у тому числі змову з метою здійснення комп’ютерного втручання під час публікації секретних повідомлень США десять років тому.

Він може бути засуджений до 175 років в’язниці, якщо буде визнаний винним. Його пред’явлено звинувачення в тому, що він працював з колишнім аналітиком розвідки армії США Челсі Меннінгом над опублікуванням сотень тисяч секретних документів.