Поки не ясно, хто новий президент США, але перемога Байдена здається більш ймовірною

Як і очікувалося, з урахуванням попередніх прогнозів, обрання нового президента США ще не вирішено – в основному через підрахунку рекордної кількості голосів, які прийшли поштою (близько 100 мільйонів).

Однак на даний момент нинішній президент США Дональд Трамп програє – принаймні, згідно, так званому екзит-полу. За даними CNN, його головний опонент Джо Байден лідирує з 253 голосами проти 213 голосів вибірників. За даними виданням Fox News, яке Трамп вважає єдиним «справжнім» ЗМІ, відрив Байдена ще більше – 264: 214. Причина в тому, що Fox News вважає, що Байден перемагає в Арізоні, а це 11 голосів вибірників.

Поки не ясно, що відбувається в Пенсільванії – від цього штату очікується 29 голосів, і якщо там переможе Байден, все скінчено. А Трамп подав позови до судів в Мічигані, Вісконсині, Джорджії і Пенсільванії, причому CNN повідомляє, що його штаб-квартира розглядає судові позови в Арізоні і Неваді.

Джастін Кларк, заступник глави адміністрації Трампа, виступив із заявою, в якій говориться: «Президент Трамп і його команда борються за благо країни, щоб підтримати верховенство закону. При підрахунку голосів бюлетені, надіслані поштою, повинні були бути отриманими до 19:00 в день виборів, що, як і раніше, є законом ».

Кларк додав, що «республіканський спостерігач на виборах в Джорджії засвідчив, що 53 бюлетеня надійшли пізніше призначеного часу, і були незаконно додані в стопку бюлетенів перепису населення, які прибули в округ Чатем вчасно. Ми не допустимо, щоб чиновники-демократи вкрали ці вибори у президента Трампа з незаконним запізненням “.

Радники Трампа вважають, що у нього більше шансів скоротити розрив в Арізоні, ніж у Байдена в Джорджії.

На даний час Арізона входить у відносно невелике число штатів, що  «вагаються» – тих, в яких не ясно, яка партія і який кандидат переможе на виборах. Перемога в Арізоні дасть 11 з 270 голосів вибірників, необхідних для того, щоб стати президентом. В останні десятиліття жителі майже завжди підтримували кандидатів в президенти від республіканців. Останнім винятком були вибори 1996 року.

Що стосується Мічигану, штаб-квартира Трампа пояснила позов наступним чином: «Штаб-квартира президента Трампа не отримала доступу до численних ділянок для спостереження за відкриттям і підрахунком бюлетенів, що гарантується законодавством штату Мічиган. Тому ми хочемо перевірити розкриті і підраховані бюлетені під час нашої відсутності».

Держсекретар штату Мічиган назвав прохання Трампа припинити перепис в штаті «необгрунтованої», заявивши, що перепис відповідає правилам.

За даними Fox News, Трамп отримав 48,9% голосів, а демократ Джо Байден отримав 49,6%, при цьому було підраховано 99% бюлетенів.

Як повідомляє Deutsche Welle, під крики «всі голоси рахуються”, “рахуйте всі голоси» на ступенях бібліотеки Нью-Йорка на П’ятій авеню на Манхеттені зібралися сотні людей, щоб засудити спроби президента Дональда Трампа припинити підрахунок голосів в двох ключових штатах.

Робочі профспілки, іммігранти та політичні організації зібралися перед левами, що охороняють двері 100-річного будинку, щоб продемонструвати свою незгоду з вимогою Трампа про перерахунок голосів у Вісконсині і погрозами вимагати від суду припинити підрахунок в Мічигані і Пенсільванії. Протестуючі пройшли маршем по П’ятій авеню в супроводі поліції, що вишикувалася вздовж будинків.