Іран вихваляється припиненням спроби США конфіскувати нафту в Оманському морі

Вартові ісламської революції запобігли спробі Сполучених Штатів затримати танкер, який перевозив нафту з Ісламської Республіки в Оманське море. Про це повідомило іранське державне телебачення, уточнивши, що інцидент стався нещодавно.

На питання про коментарі представники п’ятого флоту ВМС США, що базується в Бахрейні, заявили, що наразі точної інформації про інцидент немає.

Іранське державне телебачення повідомило, що американські війська використовували гелікоптери та військові кораблі, щоб спробувати заблокувати іранський нафтовий танкер в Оманському морі. Іранське англомовне телебачення Press TV додало, що танкер повернувся до територіальних вод Ірану.

Іран неодноразово попереджав США про свої військові дії в Перській затоці, заявляючи, що військово-морські сили охорони збільшили патрулювання для забезпечення проходу іранських кораблів та боротьби з контрабандою палива.

Повідомляючи подробиці інциденту, Press TV додало, що елітна Революційна гвардія «негайно» відреагувала, коли іранський нафтовий танкер було затримано в Оманському морі.

“Члени Військово-морського флоту Стражів ісламської революції провели висадку з вертольотів на палубу затриманого танкера, встановили контроль над судном і направили його назад до територіальних вод Ірану”, – повідомило телебачення.

Напруженість у відносинах між Тегераном та Вашингтоном зросла у зв’язку з поверненням Ірану до переговорів, спрямованих на поновлення угоди 2015 року, згідно з якою Іран скоротив свою ядерну програму в обмін на зняття глобальних санкцій.

Високопосадовець служби безпеки Ірану Алі Шамхані підкреслив, що переговори зазнають невдачі, якщо президент США Джо Байден не зможе гарантувати, що Вашингтон не відмовиться від ядерної угоди в майбутньому.

«Президент США, який не має влади, не готовий дати гарантії. Якщо нинішній статус-кво збережеться, результат переговорів очевидний», – написав Шамхані у Twitter.