Експерти побоюються, що Трамп тимчасово зійшов з розуму через ліки від COVID-19

“Деякі з ліків, які давали президенту США Дональду Трампу від COVID-19, можуть вплинути на його психічний стан і значно підвищити ризик прийняття неадекватного рішення про використання ядерної зброї”. Таку думку експертів цитує The New York Times.

Газета, яку Трамп протягом багатьох років вважав «фейковий новинами» і яка вважалася близькою до Демократичної партії, цитує експертів, які стверджують, що схильність Трампа до непередбачуваних дій і заяв збішилася після зараження. Брайан Гарібальді, офіційний представник медичної служби глави держави, повідомив, що крім курсу лікування противірусним препаратом Ремдесівір, глава США також вживав дексаметазон. Це стероїд, який може викликати у людини ейфорію, раптові припливи енергії і навіть почуття невразливості.

Видання акцентує увагу на тому, що офіційна заява лікаря президента Шона Конлі не містила докладної інформації про нюанси стану Трампа і всі ліки, які він приймав під час лікування.

«Історія спроб приховати вади президентства стара, як світ», – сказав Віпін Наранг, професор Массачусетського технологічного інституту.

«Проблема в тому, що дексаметазон може зробити людину параноїком. Ми не знаємо, скільки цього препарату йому дають. Якщо він віддасть наказ посеред ночі для ядерної атаки і його ніхто не зупинить, все буде залежати від рішення його військового помічника не передавати наказ про атаку і готовності конкретного чергового офіцера у військовому командному центрі США не виконувати наказ»,- сказав експерт.

Його думку поділяє Ханс Крістенсен, директор проекту з підвищення обізнаності в ядерній галузі приватної асоціації «Федерація американських вчених у Вашингтоні». «Ядерної кнопки не повинна торкатися палець президента, який приймає сильнодіючі наркотики»,- сказав Крістенсен.

The New York Times запросила у федерального уряду США офіційний коментар. Його представники відмовилися повідомити, чи були вжиті особливі заходи обережності в разі апокаліптичного сценарію, описаного вище.