Половина світових пляжів може зникнути в найближчі 80 років

Нове дослідження показує, що зміна клімату і підвищення рівня океану можуть привезсти до зникнення половини пляжів світу до 2100 року.

Навіть, якщо людство значно обмежить викиди парникових газів, які є причиною зміни клімату, більше третини піщаних пляжів знаходяться під загрозою зникнення. Їх зникнення матиме наслідки не тільки для туризму.

«Якщо ми залишимо туризм в стороні, пляжі в багатьох випадках забезпечують механізм захисту від штормів і повеней. Без пляжів наслідки екстремальних погодних явищ, швидше за все, будуть сильніше. Ми повинні підготуватися до цього »,- сказав Міхаліс Вусдусас з Об’єднаного дослідницького центру Європейської комісії.

Пляжі займають більше третини прибережних зон в світі, і більшість їх них розташована в густонаселених районах. Цим районам загрожує активна ерозія грунту, підвищення рівня моря, шторми …

Можливо, це найбільше торкнеться Австралію, оскільки її пляжний пояс довжиною майже 15 000 кілометрів може зникнути через 80 років. За нею йдуть Канада, Чилі, США, Мексика, Китай, Росія, Аргентина, Індія і Бразилія.

Експерти розглянули два сценарії – найгірший випадок, коли викиди парникових газів будуть тривати з тією ж швидкістю, і другий, пов’язаний з межею в 3 градуси Цельсія. У гіршому випадку зникне 49,5% пляжів або прибережних зон довжиною близько 132 000 км. У другому випадку зникне 95 000 км пляжів.

Результати цього дослідження опубліковані в журналі Nature Climate Change.